3D-skrivare kan snart använda stålpulver från Oxelösund för att exempelvis skriva ut formningsverktyg. De kan i sin tur användas för att tillverka allt från bildelar till plasthinkar.
– Testresultaten ser mycket lovande ut. Särskilt för de viktiga aspekterna av stålpulvret, såsom rundhet och storleksfördelning på kornen vilket också är de största utmaningarna, säger Johnny Sjöström som är divisionschef för Special steels där anläggningen i Oxelösund ingår, men även docent på Luleå Tekniska Universitet där han forskade om additiv tillverkning, som berör just 3D-skrivare.
Nyligen blev den nya produktionsanläggning klar. Den har byggts i en lokal på SSAB:s område som tidigare fungerade som verkstad och nu har det första stålpulvret börjat tillverkas här. Det är dock ett tag kvar innan stålpulvret börjar säljas på marknaden, det räknar man med att göra någon gång under nästa år. Det ska även byggas vidare på själva anläggningen, där bland annat 3D-skrivare ska installeras.
Jämfört med plåtproduktionen väntas metallpulvret utgöra en liten del. 600 000 ton plåt mot kanske 20 000 ton pulver. Investeringen är blygsam med SSAB-mått mätt, 30 miljoner kronor.
– Det är supernischat. Samtidigt är det startskottet på något nytt. Om det här flyger, då kommer vi att investera mer och då ser jag att det kan bli arbetstillfällen, sa Sjöström i en intervju förra året, när planerna på pulverfabriken offentliggjordes.