Inne i Campus Oxelösunds lokaler på Föreningsgatan pågår en kort och intensiv utbildning. Timvikarier som nyligen börjat, eller ska börja jobba inom äldrevården, får en tretimmarskurs i det mest nödvändiga som behövs för att komma igång med arbetet.
– Vi har börjat med det här för att förstärka det introduktionsprogram som vi har för nya medarbetare. Det handlar om sekretess, omvårdnad och hygien, säger Carola Ånelöv Ingvald som är enhetschef på bemanningsenheten och ansvarig för rekrytering av timvikarier vid Oxelösunds kommun.
Beslutet att utöka introduktionen för nyanställda inom äldreomsorgen togs innan coronautbrottet, men pandemin har gjort att man nu lägger ännu mer vikt vid hygienen.
– Vi har förstärkt själva hygienbiten. Det handlar även om hur man ska hantera skyddsutrustning, hur den ska tas av och på rätt, fortsätter Carola.
Vi har hamnat inne i en av lektionssalarna där hon håller en genomgång om just skyddsutrustning. Eleverna har fått lära sig hur man exempelvis tar av sig ett par gummihandskar - utan att komma åt huden med de delar som kan ha blivit kontaminerade. De får också veta att om de kommer till jobbet med munskydd på sig, kommer de bli ombedda att ta av det, med motiveringen att det ökar risken att de tar sig själva i ansiktet och sprider smitta den vägen.
– Vi tittar extra mycket på skyddsutrustningen och nöter hellre in det en gång för mycket än en gång för lite. Vi påtalar att vi har skyddsutrustning, det har figurerat falska rykten om att vi inte skulle ha det, säger Carola.
Hon berättar att förutom den tretimmarsutbildning som genomförs här ingår även två webbutbildningar som de nyanställda får genomföra på distans.
På dagens schema står bland annat demenssjukdomar och i en annan undervisningssal används vårddockor för de praktiska momenten. Tidigare har eleverna kunnat öva det på varandra, men på grund av rådande situation används vårddockorna. Eleverna har också delat upp sig, så det bara är en handfull i varje rum.
– Det är jätteviktigt att man är hundra procent närvarande, säger undersköterskan Malin Nordström.
Tillsammans med kollegan Virena Ejdebjörk håller Nordström på att visa hur man borstar tänderna eller matar någon som behöver hjälp med det. De går även igenom ganska tunga saker - som hur man arbetar med människor i livets slutskede.