Här har kvinnorna gått om männen i lön

Det är ett lönegap mellan män och kvinnor som är anställda i Oxelösunds kommun. Och det är kvinnorna som dragit vinstlotten.

Kommunalt anställda kvinnor i Oxelösund tjänar mer än sina manliga kollegor. Sett till medianlönen är skillnaderna störst i Sörmland. Arkivfoto

Kommunalt anställda kvinnor i Oxelösund tjänar mer än sina manliga kollegor. Sett till medianlönen är skillnaderna störst i Sörmland. Arkivfoto

Foto: SN arkiv

Oxelösund2023-04-12 07:15

2 148 kronor. Så mycket högre var de kommunalt anställda kvinnornas medianlön jämfört med männens i Oxelösund under 2021. Skillnaderna mellan könen i länet är störst i Oxelösund där medianlönen för män var 29 331 kronor och 31 479 kronor för kvinnor.

Går man tillbaka till 2012 var medianlönen för de kommunalt anställda männen i Oxelösunds kommun 388 kronor mer än för kvinnorna.

Tittar man på medellönen för 2021 tjänade kvinnorna här i snitt 800 kronor mer än männen. Här sticker Oxelösunds kommun ut jämfört med rikets alla kommuner, där medellönen för män var högre.

– Medellönen är fortfarande högre för män i kommunal sektor i landet som helhet, även om skillnaden har minskat över tid. Löneskillnaden är relativt liten i kommunal sektor, betydligt mindre än i regioner, stat och privat sektor. En stor del av löneskillnaden förklaras av skillnader i yrke, utbildning och ålder, säger Charlotta Undén som är projektledare på Sveriges kommuner och regioner, till nyhetssajten Newsworthy.

I två av tre av de andra kommunerna i östra Sörmland har de kommunalt anställda kvinnorna högre medianlön än männen. I Trosa var medianlönen 31 992 kronor för kvinnor och 31 550 för män och i Gnesta 31 275 kronor för kvinnor och 30 713 för män. I Nyköping var medianlönen för män 30 800 kronor och för kvinnor 30 724. Nyköping är också den enda sörmländska kommun där medianlönen för de kommunalt anställda männen är högre än för kvinnorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!