Härifrån komden kraftiga smällen

Den kraftiga smäll som hördes i skärgården utanför Oxelösund och Nyköping strax efter klockan halv elva på torsdagskvällen kom från SSAB i Oxelösund. Smällen uppstod i samband med granulering, det vill säga när slagg töms ur en masugn.

OXELÖSUND2015-07-17 11:23

Sari Heikkinen, informatör på SSAB i Oxelösund, berättar att det kan uppstå en kraftig knall när slagg från en masugn töms ut i den granuleringsanläggning som finns på järnverkets område om det råkar finnas några rester av järn i slaggen, och om järnet då kommer i kontakt med vatten.

– Normalt hörs ingenting vid de här tömningarna, som sker ungefär tio gånger per dygn. Det är något som har brustit i våra rutiner, vi håller på att undersöka det nu, säger Sari Heikkinen.

Att en smäll uppstår i samband med slaggtömning händer ungefär en gång om året, tillägger Sari Heikkinen, och förklarar även att händelsen inte på något sätt innebar någon fara för den personal som jobbade på SSAB under torsdagskvällen.

En av de många personer i skärgården som hörde den kraftiga knallen på torsdagskvällen var Linda Grimstedt, Södertälje, som tillsammans med familjen befann sig på Risö, i familjens fritidshus.

– Det var en sjukt kraftig smäll. Vi satt i soffan och det kändes som att smällen kom underifrån, fönsterrutorna skallrade, säger Linda Grimstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om