Ett över 300 år gammalt torp, rött med vita knutar, ligger inbäddat i grönska mittemellan Fiskehamnen och naturreservatet på östra Femöre. Här sitter historien i väggarna, bakom mönstrade 70-talstapeter som täcker timret. Tidigare hade torparna fri sikt mot strandängarna där varvet och fiskehamnen nu ligger, men mycket har hänt på ön sedan den första tullaren bodde i huset som är omnämnt redan 1630.
I vintras fick hembygdsföreningen nyttjanderätt till torplängan av kommunen. Tanken är att föreningen ska bevara kulturmiljön och naturen på gården och göra det tillgängligt för allmänheten.
Sörmlands museum har gjort en vårdplan för huset för att bevara det i så ursprungligt skick som möjligt med den tidens teknik. Alla främmande material, som masonitväggar, vävtapeter och perspektivfönster ska bort så att originalmaterialen kan återställas. Här finns järnspis, bakugn och öppen spis. Järnvarorna signerade Näfveqvarn.
– Man kommer att kunna använda den här som bagarskola för skolklasser och privatpersoner. Vi vill visa på de gamla teknikerna som också är de hållbara, säger Christer Marklund, ordförande i hembygdsföreningen som tänker sig ett levande museum.
Samtidigt som hembygdsföreningen fick ta över torpet på Femöre fick de även nyttjanderätt till Brannäs gård vid våtmarken. Även detta hus har funnits sedan 1600- eller 1700-talet, enligt hembygdsföreningen, som vill bevara dess fönster och detaljer från 1700-talet.
– Det är värt att bevara för kulturarvet håller på att försvinna, säger Marklund.
Kostnaden för att återställa husen gissar de kommer uppgå till samma summor som skärgårdshemmanet på Ålö, ett renoveringsprojekt som tog fem år och kostade 1,5 miljoner kronor. Föreningen kommer att söka bidrag från Länsstyrelsen, men arbetet kan inte vänta. Till en början kommer de att ansöka om några hundra tusen så att arbetet kan komma igång.
– Det finns ett antal akuta åtgärder. Först måste vi åtgärda takläckagen både på Brannäs och torpet, säger Christer Sandström, föreningens kassör och projektansvarig för torpet på östra Femöre.
– Det är synd att så gamla hus ska försvinna, det finns inte kvar så många, säger Sandström.
Ett annat projekt som föreningen ska söka stöd för tillsammans med andra aktörer, som Fiskebåtens vänner, Sörmlandsleden, kommun och näringsliv, är en ny servicepunkt som ska ligga i bagarstugan på kullen i Gamla Oxelösund.
– Vi vill göra skärgården tillgänglig för turismen. Kommer man med båt, husbil eller som vandrare till Gamla Oxelösund saknas det dusch och toa. Det finns i gästhamnen och fiskehamnen men här saknas det, säger Marklund.
Även övernattare på vandrarhemmet i Mästerlotsen snett över gatan kommer att kunna använda bekvämligheterna, som ska sponsras med EU-bidraget Leader Sörmlandskusten.
Målet är att Bagarstugan kan öppna till nästa säsong.