Nyligen skrev tidningen om att planerna på två gigantiska vindkraftsparker två mil utanför Oxelösund fortfarande lever, efter att det varit tämligen tyst sedan 2018. Företaget Svea vind offshore har dessutom fått en ny parter i Iberdrola, ett spanskt storföretag inom vindkraft.
Men senast vindkraftsparkerna, med uppemot 300 verk med en höjd på runt 300 meter, kom upp var flera instanser negativa. Oxelösunds kommun behövde aldrig riktigt ta ställning till jätteprojektet.
– Det här var stort ett tag, men nu har det varit ganska dött. I dag har det snarare blivit än mer begränsande då säkerhetsläget är förhöjt och Försvarsmakten har sagt att det inte går att bygga en vindkraftspark här av den här storleken, säger kommunstyrelsens vice ordförande Linus Fogel (S).
Han berättar att kommunledningen ser ett behov av förnyelsebar energi i området, inte minst på grund av SSAB:s omställning. I andra vågskålen finns påverkningarna på skärgårdsmiljön, men att kommunen inte riktigt behövt ta ställning till hela den biten på grund av att Försvarsmakten motsatte sig det hela
– Det skulle vara väldigt bra om man kunde fortsätta att titta på en vindkraftspark, om det går att placera den på ett sätt så det kan produceras stora mängder grön energi samtidigt som den inte förstör vår fina marina miljö. Men när Försvarsmakten säger nej, då är det tvärstopp, fortsätter Fogel.
Försvarsmakten yttrade sig i ärendet senast 2018. Då var de emot Svea vind offshores förslag på vindkraftpark. Någon ny bedömning har inte gjorts sedan dess.
– Det här var aktuellt 2018. Då framförde vi en erinran mot vindkraftsparken vid Långgrund 2. Vi är emot det förslaget de kom med då, säger Beata Iverson som är handläggare vid Försvarsmakten.
Försvarsmakten motiverar sitt ställningstagande med hänvisning till riksintressen för totalförsvarets militära del. Den utförligare motiveringen är sekretessbelagd.
– I slutändan brukar ett sådant här ärende avgöras av regeringen. Då får vi och andra samhällsparter yttra sig, men något sådant är inte aktuellt just nu, fortsätter Beata Iverson.
Hur ser Försvarsmakten generellt sett på byggnation av vindkraftverk längs kusten?
– Det görs en enskild bedömning från fall till fall. Det beror bland annat på område, utformning och höjd.
Svea vind offshore räknar med att kunna lämna in en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen om ungefär ett år.