– Den största skillnaden är att man jobbar med människor och att jag aldrig vet vad som ska hända under en arbetsdag, säger Linda Andersson om arbetet på akutmottagningen på Nyköpings lasarett.
Valsverket på SSAB i Oxelösund har varit oxelösundaren Linda Anderssons arbetsplats i snart 21 år, men pandemin gjorde att hon dammade av sin sjukvårdsutbildning och tog tjänstledigt. Under ett par månader har SSAB gett anställda som har sjukvårdsutbildning möjlighet att ta tjänstledigt med bibehållen grundlön – förutsatt att de hoppar in och jobbar inom sjukvården.
På SSAB i Oxelösund var intresset dock begränsat, men en person nappade. Oxelösundaren Linda Andersson, som tog examen från undersköterskeutbildningen på Nyköpings lasarett 1996, men som inte arbetat inom vården sedan 1999, har nu bytt tung industri mot akutsjukvård.
– Det var ett väldigt fördelaktigt erbjudande, jag trodde att fler skulle nappa på det här. Det gick väldigt fort, från att jag fick tjänstledigt tills att jag gjorde mitt första arbetspass på akuten, säger Andersson.
När vi träffas utanför entrén har hon rast. Arbetet innanför dörrarna är ofta jäktigt och hon berättar att hon går mycket mer under en dag här jämfört med tidigare. Prover ska tas, patienter tas om hand och rum ska städas.
– Det är roligt att prova något nytt, men samtidigt blir man tacksam för det arbete man har. Det ska bli jätteskönt att gå tillbaka till det vanliga arbetet och få träffa jobbarkompisarna igen, säger hon.
Erbjudandet till SSAB-anställda om att få ta tjänstledigt för att jobba inom vården går ut sista februari och i nuläget är det oklart om företagsledningen kommer att ge samma möjlighet även senare under året. Snart är Linda Andersson tillbaka på valsverket igen.
– Jag är processoperatör i driften. Vi härdar plåt och jag övervakar processerna på min avdelning. Sedan kör jag kran också, säger hon.
– Det är mer av ett stillasittande jobb framför datorer. Det kan bli stressigt där också i vissa situationer, men det blir inte som på akuten.
Rasten är slut och hon går in på akutmottagningen igen. När hon kliver av det sista schemalagda arbetspasset i slutet av sportlovsveckan har det dock gett mersmak. Hon kommer att ha en fot kvar i vården.
– Jag kommer att fortsätta jobba här på timmar vid sidan av mitt vanliga jobb, säger hon.