Huggormarnas tid är nu: "Visa respekt mot djuren"

I samband med solens återkomst har även den ökända huggormen vaknat till liv igen. Detta bör du tänka på om du stöter på giftormen.

Vid Femöre har det redan gjorts flera observationer av huggorm. Kajsa Mellbrand, biolog på länsstyrelsen i Sörmland, berättar vad man ska tänka på om man stöter på en orm ute på en promenad.

Vid Femöre har det redan gjorts flera observationer av huggorm. Kajsa Mellbrand, biolog på länsstyrelsen i Sörmland, berättar vad man ska tänka på om man stöter på en orm ute på en promenad.

Foto: Maria Söderberg

Oxelösund2021-03-04 08:25

Huggormens rykte i Sverige är minst sagt dåligt. Även om det finns en del som uppskattar ormen, så är det långt ifrån alla som gör det. Kajsa Mellbrand, biolog på länsstyrelsen i Sörmland, menar att det inte finns så mycket att oroa sig för när det kommer till Sveriges enda giftiga orm.

– Visa respekt mot djuret, en huggorm kommer inte kasta sig på dig. Det är parningssäsong just nu, vilket gör att hanarna är mest intresserade av honor just nu, säger hon.

Märker man av att det finns mycket huggorm omkring ens tomt så får man flytta på den. Det har gjorts ett undantag i att man får hantera ormen, om det finns anledning till det. I vissa fall får man till och med avliva ormen själv, berättar Kajsa Mellbrand.

– Finns det ingen annan utväg än så får man ha ihjäl ormen. Men vi ser helst att man flyttar på ormen på ett säkert sätt. Sedan beror allting på, har man barn och hundar som leker i trädgården så kanske det inte är så roligt att ha många ormar där, säger hon.

Hur dödliga är ormarna egentligen?

– Det kan hända att man dör av ett huggormsbett, men det finns inte så många bekräftade fall i Sverige. Blir man biten och känner sig orolig så ska man självklart uppsöka vård, säger Kajsa Mellbrant.

Inte alltid giftig:

– Det finns också något som vi kallar för torrbett, det vill säga att ormen inte injicerar gift i bettet. Vi har märkt att ormar kan välja att helt enkelt bita folk utan att spruta ut gift, säger hon.

Att tänka på om man rör sig i områden med många ormar är att inte närma sig dem.

– Kryper ormen ihop betyder det oftast att den är rädd, börjar den väsa ska du inte närma dig den. Kliv heller inte över en orm som ligger still, oavsett om den ser lugn ut. 

Knepet man fick lära sig på dagis var att gå kraftigt, fungerar det?

– Det gör det, känner man sig orolig så kan man välja att stampa i marken för att låta ormar veta att en människa är på väg, säger Kajsa Mellbrand.

Mellbrand menar också att det nu kan vara en tanke att hålla koll på sina hundar. Hundar drabbas nämligen kraftigt av huggormsbett.

– Värst är det om hunden blir biten i tassen. Många tror att ett bett i nosen är farligt, men det stämmer inte. Det är mycket värre om hunden får ett bett tassen. Men man bör naturligtvis uppsöka veterinär oavsett var bettet har tagit, säger Kajsa Mellbrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!