Oxelösundsbor gillar att fira kanelbullen dag

Det finns många bakverk att fira, som chokladmuffins, mazariner och gräddtårtor som alla har fått egna dagar. Det bryr sig inte Oxelösundsborna om – utom när det kommer till kanelbullen. Då ska det firas.

Charlotte Fredriksson, butiksbiträde på Birgers konditori i Oxelösund, märker att bullförsäljningen ökar drastiskt på kanelbullens dag.

Charlotte Fredriksson, butiksbiträde på Birgers konditori i Oxelösund, märker att bullförsäljningen ökar drastiskt på kanelbullens dag.

Foto: Fredrik Ericsson

Oxelösund2022-10-04 04:43

– Vi märker direkt att det är kanelbullens dag. Det kommer in förbeställningar, säger Charlotte Fredriksson, butiksbiträde på Birgers konditori i Oxelösund.

Hon har jobbat där sedan 1998, alltså 24 år, och har därför bra koll på Oxelösundbornas fikavanor.

Varför just kanelbullens dag drar extra mycket människor till konditoriet vet hon inte, men det handlar om hundratals förbeställningar av bullar.

– De sätter etiketter på andra dagar, som mazarinens dag, men det är bara på kanelbullens dag som vi märker skillnad, säger hon.

Det finns en hel almanacka för olika bakverk, förklarar Charlotte Fredriksson.

undefined
Många oxelösundare letar sig ner till Birgers den 4 oktober för att äta en kanellbulle.

Till exempel firades gräddtårtans dag den 3 oktober, alltså dagen före kanelbullen, men det är inget Birgers konditori behövt ta höjd för. Grädden tar inte slut – för Oxelösundsborna bryr sig inte om den, helt enkelt. 

Chokladmuffinsens dag är den 18 oktober men även den rycker Oxelösundsborna på axlarna åt. Kanelbullen är alltså ett unikum i sammanhanget och Charlotte Fredriksson tror att det har att göra med att dagen funnits relativt länge.

– Vi säljer jättemycket mer än vanligt på kanelbullens dag, säger hon.

Kanelbullens dag föddes av "Hembakningsrådet" 1999 när det fyllde 40 år, på initiativ av handel och kommersiella intressen. Dagen blev snabbt populär och skrevs in i många almanackor, enligt Nordiska museet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!