Individuella studieplaner för alla elever

Vuxenutbildningen Lärvux vid Campus Oxelösund är en ny utbildningsform där som fått en bra start, menar Kristina Rickne, specialpedagog och ansvarig för Lärvux i Oxelösund. Nu vill Campus Oxelösund få fler Lärvux-elever genom prova på-dagar.

OXELÖSUND2015-03-27 06:29

Kristina Rickne berättar att Lärvux en vuxenutbildning för personer som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på en utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada.

Oxelösunds kommun drog under 2014 igång sin satsning på en Lärvuxutbildning vid Campus Oxelösund och från oktober i fjol har Kristina Rickne varit igång med undervisningen, som i huvudsak är förlagd till Campus Oxelösund. En gång i veckan undervisar Kristina Rickne också en grupp på Sunnangården i Oxelösund.

– Totalt har vi 14 Lärvuxelever i dag, säger Kristina Rickne, som hoppas att de planerade prova på-dagarna ska ge fler elever till verksamheten.

Kristina Rickne menar att Lärvuxutbildningen fyller ett stort behov för personer med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. De personerna kan ofta vara understimulerade och kan ha svårt att passa in i andra undervisningssammanhang, menar hon.

Undervisningen inom Lärvux sker på tre olika nivåer, berättar Kristina Rickne. Nivåerna är träningsskola, grundsärskola och gymnasiesärskola. På Lärvux i Oxelösund är undervisningen i huvudsak inriktad på träningsskole- och grundsärskolenivåerna.

På grundsärskolenivån erbjuds eleverna bland annat kurser i engelska, historia, geografi, fysik samt hem- och konsumentkunskap. Varje elev får en individuell studieplan, berättar Kristina Rickne. Undervisningen sker i små grupper som träffas en gång i veckan.

– Jag försöker alltid att sätta samman grupperna så att de består av elever som ligger på ungefär samma nivå, säger Kristina Rickne, och tillägger att det finns ett stort fokus på elevernas kommunikation och delaktighet i Lärvuxundervisningen.

En studieplan kan också göras mycket individuell även utanför de vanliga ämnesramarna, berättar hon och tar som exempel att om en elev inlärningssvårigheter ska ta körkort kan teoridelen förläggas till Lärvux.

– Det kan krävas mycket repeterande som kan vara svårt att göra på en vanlig trafikskola, säger Kristina Rickne.

Kristina Rickne ser också stora möjligheter att utveckla ett samarbete mellan Lärvuxverksamheten och de övriga utbildningar som finns på Campus Oxelösund, det vill säga Svenska för invandrare, Komvux och vård- och omsorgsprogrammet. Lärvux i Nyköping ser hon också samarbetsmöjligheter med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!