Ingen brist på äldreboenden i Oxelösund

Birgit Friberg bor på Björntorps äldreboende och får den hjälp hon behöver. I Sverige råder det brist på äldreboenden men inte i Oxelösund – dock kommer det att bli tuffare i kommunen om några år.

Oxelösund2016-08-03 06:33

Boverket varnar att fler kommuner i Sverige inte kommer att kunna täcka behovet av särskilt boende för äldre om fem år. Enligt deras enkät är Oxelösunds kommun inte en av dem.

– Det är inte lätt att säga hur det kommer sig att balansen håller i sig i framtiden eftersom efterfrågan varierar extremt mycket. Men vi kommer att få det tuffare i och med att det finns en ökning av äldre människor i Oxelösunds kommun. Vi kommer att bygga mer men vi vet inte när, det kommer troligtvis att diskuteras i höst, säger Titti Kendall, områdeschef äldreomsorg.

Birgit Friberg, 86, har bott på Björntorps boende i tre år och trivs bra.

– Den bästa stunden är på morgonen för då kan jag ställa mig upp med hjälp av en turner, säger Birgit.

Hon berättar om utflykter och att det ibland kommer inspiratörer som underhåller. Det uppskattar Birgit väldigt mycket eftersom hon har ett stort musik–och sportintresse. Hon har en tv på sitt rum där hon ska se på OS i slutet av veckan. Birgit berättar sedan att hon inte upplevt att det är svårt för äldre att få boende.

– Här är vi mellan 71 och 104 år gamla, säger Birgit.

Målet med boendena på Björntorp är att det ska vara tryggt och värdigt. Det är också viktigt att människorna får ett gott bemötande och att personalen är lyhörd. Personalen på Björntorp har satsat på en webbutbildning för att bolla och reflektera över hur arbetet kan bli bättre.

– Det är många äldre som vill klara sig själva så långt det går, men vi vill jobba förebyggande så att det finns boende för alla när det är dags, säger Titti Kendall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om