Det är i sitt samrådsyttrande för den planerade vindkraftparken Långgrund 1 och 2, daterat 30 mars, som Försvarsmakten säger nej till Svea vind offshore och det stora vindkraftsprojektet.
I sitt yttrande konstaterar Försvarsmakten att man haft dialog rörande Långgrund 1 och 2 vid nio tidigare tillfällen och att man inte ändrat tidigare ställningstagande utan fortfarande motsätter sig en etablering.
"Ett uppförande av föreliggande vindkraftsetablering skulle motsvara påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del", skriver Försvarsmaktens Gill Hermansson Wolff, tjänsteförrättande chef för sektionen för fysisk planering vid Försvarsstabens infrastrukturavdelning och hänvisar också till offentlighets- och sekretesslagen.
"Försvarsmakten redogör inte mer specifikt för denna skada, då det skulle riskera att avslöja uppgifter vars röjande kan medföra men för totalförsvaret eller i annat fall för rikets säkerhet", sägs det vidare i yttrandet.
Per Edström är projektledare och teknisk chef för Vindpark Långgrund på företaget Svea vind offshore. Han är inte förvånad över Försvarsmaktens inställning,
– Vi vet att det ofta är svårt att få ett ja från Försvarsmakten i ett tidigt skede. Samtidigt ser vi att Försvarmakten har tydliga direktiv att söka lösningar med förnybar energi. Vi ser också uppsidan med projektet och att kunna komma med nästan 10 procent av Sveriges totala elförbrukning i form av ny förnybar energi kommer att väga väldigt tungt, säger han.
För Svea vind offshore fortsätter arbetet som planerat med att lämna i en fullständig ansökan och miljökonsekvensbeskrivning till mark- och miljödomstolen.
– Vi räknar fortfarande med att lämna in den innan sommaren. Arbetet fortsätter enligt planen, säger Per Edström.
– Vi noterar att Försvarsmakten har den här inställningen till nuvarande etablering, sen kommer vi parallellt med prövningsprocessen att söka fortsatt dialog med Försvarsmakten. Vi är fortsatt positiva till att det kommer att finnas en lösning som gör att det blir bra för båda parter. Vi tror att de kommer finns lösningar som innebär samexistens, säger han.
Att Försvarsmakten yttrat sig sammanlagt tio gånger angående planerna för Långgrund 1 och 2 beror på att de är en av de remissinstanser som ska ha ett nytt utskick vid varje samråd.