Beslutet att inrätta den nya tjänsten bottnar i att Oxelösunds kommun i år tagit emot cirka 300 nya kommuninvånare med utländsk bakgrund, vilket är betydligt fler än tidigare år. Den situation som nu råder kräver både mycket resurser och ställer stora krav på samordning mellan kommunens förvaltningar och övriga offentliga aktörer. I Oxelösunds kommun är det exempelvis så att vård- och omsorgsnämnden ansvarar för själva flyktingmottagandet, medan utbildningsnämnden ansvarar för förskole- och skolverksamheten, samt svenska för invandrare för vuxna.
I Oxelösunds kommun är har arbetet med att ta fram en integrationsplan kommit ganska långt och under den processen har behovet av samordning blivit tydligt.
Samordnaren för flyktingmottagning och integration i Oxelösund kommer organisatoriskt att ingå i kommunstyrelseförvaltningen, och blir därmed direkt underställd kommunstyrelsen. Det upplägget är viktigt, säger Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Flyktingmottagning och integration står långt upp på vår dagordning nu och det är viktigt att vi hanterar de frågorna på högsta politiska nivå. Vi behöver ett bättre helhetsgrepp på flyktingmottagningen och integrationen, säger Catharina Fredriksson.
Hon berättar vidare att man räknar med finansiera den nyinrättade tjänsten som samordnare av flyktingmottagning och integration i Oxelösund med pengar ur de medel som staten ersätter kommunen med för flyktingmottagandet.