Inspiratörer sätter guldkant på tillvaron

Projektet med aktivitetsinspiratörer inom äldreomsorgen i Oxelösund har bara varit igång i fyra veckor, men visar redan stora positiva resultat. Det menar Kalle Hägg, en av de nio inspiratörer som rör sig bland de boende på Björntorp och Sjötången.

OXELÖSUND2015-11-15 07:15

Aktivitetsinspiratörerna och det projekt de jobbar i finansieras av ett stimulansbidrag på nästan 1,5 miljoner kronor som Oxelösunds kommun fått från Socialstyrelsen. Pengarna är tänkta att användas för att öka bemanningen inom kommunens vård och omsorg om äldre, vilket i sin tur ska ge en ökad trygghet och kvalitet för brukarna, med mer aktivitet och stimulans i deras vardag.

Carolina Bergstrand, chef för demensenheten på Björntorps äldreboende och ansvarig för projektet med aktivitetsinspiratörer, berättar att nio personer, på hel- eller halvtid, jobbar i projektet. Hon berättar att man inledde projektet med att gå runt och prata med de boende på Björntorp och Sjötången för att få en bild av vad de mer vill kunna göra i sin vardag.

– Vi undvek ordet aktivitet, det kan vara begränsande, utan frågade vad de drömde om att få göra, säger Carolina Bergstrand.

Efter den inledande inventeringen av önskemål om aktiviteter har det börjat hända en hel del, säger Carolina Bergstrand. Exempelvis finns pysselbord iordningställda och några av de äldre hjälper till med att baka till de caféer med anhöriga som arrangeras varje lördag på Sjötången och varje söndag på Björntorp.

– Det kan också vara något så enkelt som att få handmassage och få naglarna målade, eller att vi går ut på en promenad tillsammans, säger Fatima Lindahl, en av aktivitetsinspiratörerna.

Kalle Hägg, även han aktivitetsinspiratör, berättar att han ägnar lite extra tid åt "gubbarna" på äldreboendena och menar att det ofta kan göra stor skillnad bara att någon har tid att sitta ner och prata med dem.

– Hjärnan måste få sitt också, säger han, och tillägger att det även kan vara mycket givande att föra ihop boende som, utan att veta om det, har gemensamma intressen och beröringspunkter. Något som kan ge upphov till långa samtal.

kalle Hägg säger att han och de övriga aktivitetsinspiratörerna redan efter några veckor märker att deras närvaro gör skillnad hos de boende.

– De känner igen oss, vi få leenden när vi kommer. Vi försöker sätta en guldkant på tillvaron för de boende, säger han, och betonar att mycket av det som aktivitetsinspiratörerna gör styrs av stundens behov och önskemål.

Det finns även en del planerade aktiviteter framåt, berättar Fatima Lindahl. På Sjötången blir det en pubkväll med dans och på både Sjötången och Björntorp är julmarknader inbokade mot slutet av november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om