SSAB, Vattenfall och gruvföretaget LKAB driver Hybritprojektet tillsammans. Men nu ser det ut som att tekniken bakom den vätgasdrivna masugnen som ska förse SSAB i Oxelösund med järnsvamp, ska användas även inom andra områden.
Gruvbolaget LKAB planerar investeringar på mellan 10–20 miljarder kronor under de närmaste 20 åren.
"Hela koncernens tillverkning av järnmalmspellets ska ställas om och ersättas av en vätgasbaserad process likt den som nu utvecklas inom Hybrit. Resultatet blir en koldioxidfri järnsvamp. När denna exporteras bidrar LKAB till att minska utsläppen hos sina kunder i svensk och internationell stålindustri med 35 000 000 ton årligen" skriver LKAB:S vd Jan Moström och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, i en debattartikel i Dagens nyheter.
SSAB, Vattenfall och LKAB har pratat om att Hybritprojektet ska vara en del i att hela värdekedjan, från gruvdrift, via energi till stålproduktion, ska kunna vara fossilfri. Men när kol fasas ut krävs massor av el. Tidningen har tidigare skrivit om att den ljusbågsugn som planeras vid SSAB i Oxelösund kommer att kräva ungefär lika mycket el som Oxelösund och Nyköping använder i dag. Det kommer ändå i skuggan av vad LKAB:s satsning kan komma att behöva.
"Fullt utbyggd kräver den nya tekniken för koldioxidfri järnsvamp el motsvarande en tredjedel av dagens samlade svenska produktion", står det i debattartikeln.