JO kritiserar Oxelösundsnämnd för långsam handläggning av ärende

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund för långsam handläggning av två ärenden enligt plan- och bygglagen.

OXELÖSUND2015-12-02 07:26

Båda ärendena handlar om ett plank på Femöre i Oxelösund som konstaterades vara olovligt byggt. Efter en utredning beslutade miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i februari 2013 om ett rivningsföreläggande. Ägarna till planket överklagade rivningsföreläggandet till länsstyrelsen, som biföll överklagandet. Länsstyrelsen menade att det fanns anledning att anta att bygglov för planket skulle beviljas, och skickade därför tillbaka ärendet till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för ny handläggning.

I det läget skulle nämnden ha betraktat ärendet som ett förtursärende och behandlat det skyndsamt. Så skedde inte, vilket inte var acceptabelt, säger JO.

En komplett bygglovsansökan för planket kom in till nämnden i juni 2014, men ett beslut om bygglov kom inte förrän i februari 2015. Enligt plan- och bygglagen skulle det bygglovsbeslutet lämnats inom tio veckor från slutet av juni 2014, säger JO och kritiserar nämnden för långsam handläggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om