Jobb och bostad på annan ort lockar unga Oxelösundbor

Många unga Oxelösundsbor flyttar när de tagit studenten. Antingen för att jobba på en ort där de också kan få en bostad, eller för att plugga vidare. Jonathan Brash, 19 år, bor kvar och pluggar till lärare på distans, men räknar med att flytta när han klar med sin utbildning.

Foto:

OXELÖSUND2014-09-11 06:30

Befolkningsstrukturen i Oxelösund är bekymmersam. Enligt Statistiska centralbyrån var 27,4 procent av kommunens befolkning 65 år eller äldre vid det senaste årsskiftet. Och prognosen pekar på att andelen 65-plussare kommer att öka, samtidigt som många unga Oxelösundsbor lämnar kustkommunen för andra orter där de kan hitta jobb och bostad.

Jonathan Brash, som tog studenten 2013, menar att de flesta av de personer han känner i samma ålder har flyttat från Oxelösund för att kunna börja jobba. Och då söker de sig till andra orter där det också går att hitta en bostad. Både arbets- och bostadsmarknaden i Oxelösund är för svår, menar Jonathan Brash. Av de unga Oxelösundsbor som tog studenten samtidigt som Jonathan Brash är det ett mindre antal som valt att fortsätta plugga direkt, konstaterar han, och menar att många var studietrötta och ville göra något annat ett tag.

– Men jag tror att det kan vara svårt att starta om med pluggandet om man gör ett avbrott och jobbar, säger Jonathan Brash som motivering till att han själv valde att fortsätta plugga direkt efter studentexamen.

Jonathan Brash nar nu precis påbörjat andra året på en fyraårig distansutbildning till mellanstadielärare vid högskolan i Karlstad.

– Jag har en studiegrupp som jag träffar på högskolan i Södertälje och några gånger per termin åker jag till Karlstad. Det kräver ju självdisciplin för att plugga så här, men för mig fungerar det, säger Jonathan Brash.

Distansutbildning blev det för att han skulle slippa ta studielån, berättar Jonathan Brash, som bor kvar i föräldrahemmet under studietiden. Men efter sin examen räknar Jonathan Brash med att flytta från Oxelösund. Då vill han gärna bo på en större ort, men utesluter inte att Nyköping skulle kunna vara ett alternativ att flytta till. Han känner inget absolut behov av att flytta långt från Oxelösund. Som han resonerar nu handlar det mer om att hitta en bra skola att jobba på och en bra bostadsort.

Med den utbildning han satsar på räknar Jonathan Brash med att lite kunna välja mellan flera jobberbjudanden när han är klar med de fyra åren.

– Jag tror ganska mycket på att bo på en ort och jobba i en annan. Det kan vara skönt att ha lite distans till de elever man jobbar med.

Om den allmänna frågan om hur man får unga Oxelösundsbor att flytta tillbaka till orten längre fram i livet tror Jonathan Brash att det kan hända när de bildat familj och vill bo barnvänligt, under förutsättning att det finns bra bostäder och bra kommunikationer. Han tror mest på att Oxelösund kan bli en bra bostadsort för unga familjer där föräldrarna kanske pendlar till jobb på andra orter.

– Och då är en bra infrastruktur jätteviktig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om