Gunilla Östberg, diakon i Oxelösunds församling och ansvarig för onsdagskaféet i S:t Botvid, berättar att verksamheten är tänkt som en social samlingspunkt för alla daglediga i Oxelösund. När onsdagskaféet planerades var det också tanken att erbjuda en träffpunkt för de asylsökande som bodde på Jollen, men den delen föll bort när Migrationsverket för ett par veckor sedan beslöt att inte längre använda Jollen som asylboende.
Även om det inte bor några asylsökande på Jollen längre finns det ändå ett antal asylsökande i Oxelösund, personer som valt att bo hos släktingar och vänner i avvaktan på att deras asylansökningar behandlas. Gunilla Östberg betonar att även det är en grupp människor som är mycket välkomna till onsdagskaféerna i S:t Botvid.
– Man kan komma hit bara för att fika och kanske få lite språkträning, säger Gunilla Östberg.
Kaffedralen-kaféerna är förlagda till själva kyrkorummet i S:t Botvid, med ett stort serveringsbord vid ena sidan i den bakre delen av kyrkorummet. I övrigt är det möblerat med kafébord på en yta mot den ena sidoväggen, med de målade glasfönstren som fondvägg.
Gunilla Östberg berättar vidare att språkkaféet är öppet varje onsdagseftermiddag i S:t Botvid, men att man varannan onsdag gör lite mer av det och erbjuder någon form av programpunkt. Det kan vara någon form av musikprogram, bildvisning eller bara ett samtal om något aktuellt ämne.
Exempelvis har nästa onsdags programpunkt rubriken "Samtal om hösten", vilket leds av församlingens kyrkoherde, Elisabeth Volden.
Ännu är det för tidigt att säga något om hur satsningen på onsdagskaféerna kommer att gå, säger Gunilla Österberg. Hon hoppas på en stadigt ökande tillslutning och berättar att man inte lagt så stora resurser på marknadsföring, utan i stället hoppas på att vetskapen om Kaffedralen-satsning ska sprida sig från person till person.
– Det får nog gå ett par månader minst innan vi kan ske lite mer vilket gensvar den här satsningen får, säger Gunnila Östberg.