– Att kommunicera med brukare, kollegor och att kunna dokumentera är viktiga bitar i verksamheten. Likväl som det behövs sjukvårdskunskaper så behövs det kunskaper språkligt för att arbetet ska kunna bedrivas på ett rättssäkert och tryggt sätt, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S).
Troligtvis kommer utredningen som nämnden nu tillsatt, att utmynna i att ett språktest införs under våren. Om alla som arbetar med vård- och omsorg i kommunen ska göra språktestet, eller om det bara är vissa, får utredningen utvisa.
– Vi har fått signaler, både från brukare och från själva verksamheten, om att det brister när det gäller språket. Det kan vara så att en brukare inte känner sig förstådd, eller att en kollega får stärka upp när dokumentation ska skrivas och då ökar arbetsbelastningen på andra medarbetare, säger Linus Fogel.
– Det är många som arbetar inom våra verksamheter som har svenska som andraspråk, men det kan såklart även vara de med svenska som modersmål som har svårt med det här. Jag skulle vilja jämföra det här med det språktest som de gör vid antagningen till polisutbildningen, fortsätter Fogel.
Han poängterar att det inte handlar om att sortera bort folk.
– Visar det sig att man inte har tillräckliga språkkunskaper är tanken att man ska gå tillbaka till studierna, för att sedan komma tillbaka och jobba igen.