Åkeriet som kirrar det mesta – i år firar Kirres 80 år

I år fyller åkeriet Team Kirres i Oxelösund 80 år. Familjeföretaget ägs och leds av den tredje generationen genom Ingela Karlsson. "Jag är stolt över vår historia och vi jobbar ständigt mot nya mål", säger hon.

Kirres grundades 1941 och leds i dag av Ingela Karlsson.

Kirres grundades 1941 och leds i dag av Ingela Karlsson.

Foto: Privat/Joachim Sorbe (montage)

Oxelösund2021-05-14 05:45

Team Kirres ligger sedan 1965 på Verkstadsgatan 7 i Sundsörs industriområde där företaget har kontor, service- och gummiverkstad, utbildningslokal och uppställningsplatser för sina fordon.

– Men vi är väldigt trångbodda och hoppas på en lösning med mer ytor framöver, säger Ingela Karlsson.

Företaget hette från början Erik Carlssons Åkeri AB och grundades av Erik Carlsson mitt under den stränga krigsvintern 1941. Företagets första bil var en begagnad tippbil. Precis som så många andra fordon under kriget gick den på gengas på grund av bristen på olja.

undefined
Företagets första bil var en begagnad tippbil som gick på gengas.

Innan Erik Carlsson fick starta åkeriet gjorde polisen en grundlig utredning av hans lämplighet. Eriks sondotter Ingela Karlsson har kvar polisens yttrande till länsstyrelsen där det bland annat står att Erik hade körkort, men saknade trafikkort. Han hade dock bokat tid för att avlägga trafikkortprov och även uppgett "att han fört personbil i rätt stor utsträckning". Polisen ansåg honom lämplig att driva ett åkeri eftersom han "gjort sig känd för nykterhet, ordentlighet och redbarhet".

Under 1950- och 1960-talen hade åkeriet många uppdrag kopplade till utbyggnaden av järnverket. Åkeriet körde även mycket koks som användes för uppvärmning av bostäder. Eriks son Rolf Karlsson, som började på företaget 1965, minns att det kunde vara ett hårt arbete.

– Då hade man veckolön. Chaufförerna körde bland annat koks som lastades vid kolimporten i hamnen och kördes ut till fastigheter i både Oxelösund och Nyköping. Det var stora tunga säckar som de fick bära på ryggen.

undefined
Under 1950- och 1960-talen hade åkeriet många uppdrag kopplade till utbyggnaden av järnverket.

Att företagsnamnet så småningom ändrades till Kirres beror på att grundaren Erik brukade säga att "Det kirrar sig". Det är dessutom så att om man vänder på namnet Erik blir det "Kire".

– Men det var också ett syfte att ena koncernens namn, säger Ingela.

Företagsnamnet är minst sagt inarbetat i Oxelösund och Eriks son Rolf fick ta över smeknamnet "Kirre" när han blev chef för åkeriet 1978. Men när Ingela som tredje generation började på företaget och blev kallad "Lill-Kirre" fick det vara nog:

– Jag föredrar 'Ingela', säger hon.

undefined
1978 tog bröderna Hans och Rolf Karlsson över åkeriet som grundats av deras pappa Erik "Kirre" Carlsson.

Det var inte självklart att Ingela skulle ta över åkeriet även om det ständigt fanns närvarande under hennes uppväxt. Ingela flyttade tidigt till Stockholm. Hon åkte även till USA och jobbade som au pair. Hon startade sedan en översättningsbyrå i Stockholm.

Rolf lyckades övertala dottern Ingela att ge familjeföretaget en chans och 1999 flyttade hon och hennes sambo till Oxelösund. Ingela började jobba med administration på åkeriet. Dottern Sarah, som föddes 2001, hade hon med sig på jobbet i början.

– Jag hade en resesäng på kontoret som hon satt i när jag jobbade, berättar Ingela och fortsätter:

 – Jag hade också stor hjälp av min mamma Maj som hjälpte mig med barnen och andra saker hemma, så hon stöttade mig och företaget på sitt sätt.

Ingela tog över alltmer av det administrativa arbetet från Rolf som då kunde koncentrera sig på att köra anläggningsmaskiner eller att reparera i verkstaden.

– Han har levt och andats åkeri i hela sitt liv. Han är en maskinkille som kan laga vad som helst, säger Ingela om sin pappa.

undefined
Den tidigare ägaren Rolf Karlsson hoppar fortfarande in ibland.

Ingela gick till sist med på att ta över åkeriet.

– Jag minns att jag och farfar kom väldigt bra överens. När jag gick på Ramdalsskolan och de bodde på Lärarvägen bakom skolan brukade jag smita hem till dem. Farfar brukade åka hem och äta lunch med farmor och var han hemma fick man alltid en 25-öring eller så gick vi ut och plockade lite äpplen eller päron i trädgården. Mitt beslut att ta över verksamheten känns rätt. Jag kände mig hemma i Oxelösund.

I samband med generationsskiftet 2013 sålde vi av inkromet i den del av företaget med entreprenadmaskiner.

– Det gjorde vi för att kunna behålla företaget stabilt när jag löste ut min pappa och syster. Vårt mål är att bygga upp maskinsidan igen.

När Rolf pensionerade sig tog Frank Reidmar en ny roll inom företaget som transport- och verkstadschef.

Förra året blev händelserikt för åkeriet. Kirres bytte transportförmedlingsföretag till Alltransport i Östergötland som har bestämt sig för att satsa stort på Sörmland.

– Det har medfört en hel del stora förändringar inom företaget, men också medfört nya affärer för åkeriet och vi ser ljust på framtiden, säger Ingela.

undefined
Ingela Karlsson i verkstaden där åkeriets fordon servas.

Förra året drabbades även Kirres av pandemins effekter som så många andra.

– Vi har varit försiktiga och följt de restriktioner som getts. Vi är inte så många anställda och alla har gjort sitt bästa för att visa hänsyn emot varandra och emot våra kunder, men trots det har vi haft fler fordon ståendes än normalt.

Ingela berättar att hon försöker driva sitt företag på ett hållbart sätt när det gäller personal, miljö och ekonomi.

– Jag tycker det är viktigt att de anställda trivs och tycker det är roligt på jobbet annars fungerar ingenting.

– Vi kör med HVO100 när vi kan, men det finns inte alltid tillräckligt med tillgång. Vi försöker vara lyhörda för vad marknaden efterfrågar, men hoppar inte för den skull på alla erbjudanden om det inte är ekonomiskt eller praktiskt hållbart.

undefined
Team Kirres har bland annat en gummiverkstad.

Kirres kör det mesta inom entreprenad och ser sin erfarenhet och kunskap som en stor tillgång.

– Ett av områdena vi har specialiserat oss på är dammbekämpning. Det är vattentankar som är utrustade med specialbyggda vattenkanoner för att kunna prestera under långa perioder. Det är ett väldigt säsongsbetonat arbete och övrig tid kör de schakt, grus eller vad som efterfrågas.

– Jag är glad över att företaget har så bra chaufförer och maskinister då man måste vara flexibel och tänka utanför ramarna hela tiden i denna bransch.

Ingela är inställd på att fortsätta att driva åkeriet under en lång tid framöver. Om den fjärde generationen i form av döttrarna Sarah och Agnes, som nu är 19 och 14 år gamla, kommer att ta över familjeföretaget återstår att se.

– De är inte så intresserade av den här branschen, men det var inte jag heller i den åldern. Man måste ge dem lite tid och så får man se vad framtiden bjuder på. Vi blickar bara framåt och det vore ju fantastiskt att fira 100 år, säger Ingela.

undefined
Team Kirres med vd och ägare Ingela Karlsson kör det mesta inom entreprenad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!