– Det är tråkigt när närboende upplever besvär. Det beklagar vi verkligen och är verkligen tacksamma över att få in de här synpunkterna, säger Petra Larnesjö som är chef för yttre miljö och energi på SSAB i Oxelösund.
Under sommaren fick SSAB in flera klagomål från allmänheten. Det hela gällde luftkvaliteten.
– Än så länge har vi inte gjort några åtgärder. Vi började för ett par månader sedan och har inventerat källor som kan damma, vi får titta på dem och eventuellt utökar vi de mätningar av totalstoft vi redan gör under april till oktober varje år, med fler mätpunkter, fortsätter hon.
– Det är svårt att hitta någon specifik källa, men vi har dragit slutsatserna att det var torrt i augusti och i kombination med kraftiga vindar kan det orsaka stoftproblem, säger Petra Larnesjö.
Det var inte bara närboende i Oxelösund som fick besvär. Olägenheter uppstod även på andra sidan Örsbaken, i Horn i Nyköpings kommun, något som SR Sörmland var först med att uppmärksamma.
– Här handlade det mer om lukt. Det är en annan fråga som vi också jobbar med, säger Petra Larnesjö.
Det har även handlat om folk som känt att det kliat i ögon och hals. Flest klagomål handlade dock om dammpartiklar. Nu har det fått ståltillverkaren att tillsammans med Oxelösunds hamn ta ett omtag med ett projekt som de körde 2010– 2014.
Pil, partiklar i luft, hette det då. Och ja – det nya projektet, som kördes igång för några månader sedan, heter Pil 2.0.
För ett decennium sedan inventerades källor som misstänktes vara upphov till dammpartiklar på SSAB:s område. Man genomförde även mätningar i centrala Oxelösund och ute på våtmarken. Det projektet ledde till flera konkreta åtgärder.
– Vi började använda dammbindningsmedel och ökade sopningen av vägar och andra ytor. Sedan såg vi till att det blev mer vegetation vid vissa ytor och såg över vårt arbetssätt och hanteringen av olika material. Nu har det gått tio år, så vi startar upp Pil 2.0.
– Vi kände att det var ett läge att göra ett omtag nu. Det tillkommer nya källor och de befintliga förändras genom åren. Planen är att vara klara nästa höst.
För de som bor eller bott i Oxelösund har kolhögarna alltid funnits här som en källa till stoft. Kommer det här problemet att försvinna helt på sikt i samband med att ni slutar använda kol?
– Mycket försvinner automatiskt i och med omställningen.