Kommuncentret ska ge en väg in för medborgarna

En väg in. Det är mottot för Oxelösunds kommuns nya kommuncenter som öppnar i Koordinaten tisdagen den 1 december. Kommuncentret ska vara den primära kontaktvägen till kommunen för medborgarna i Oxelösund, säger Sara Littorin, en av fyra kommunvägledare.

kommuncenter.jpg

kommuncenter.jpg

Foto:

OXELÖSUND2015-11-09 21:15

Sara Littorin berättar att kommuncentret ska vara den naturliga kontaktvägen in till kommunen för medborgarna och att tanken är att hon och de övriga tre kommunvägledarna som kommer att jobba i kommuncentret direkt ska kunna svara på väldigt många av de frågor som medborgarna har, samt kunna hjälpa till med många ärenden.

Kommuncentret får ett eget kontor med mottagningsdisk i Koordinaten och kommer även att fungera som kommunens telefonväxel, vilket innebär att kommuncentret får en heltäckande roll som kontaktpunkt för medborgarna.

– Vi ska kunna svara på väldigt många frågor och om vi inte vet tar vi reda på svaret, eller kopplar vidare till någon i kommunen som kan hjälpa till, säger Amanuel Harboy, även han kommunvägledare.

Sara Littorin berättar att erfarenheter från andra kommuncenter som redan är igång visar att cirka 70 – 80 procent av de frågor som kommer in är sådana som kan besvaras direkt av kommunvägledare.

– Det handlar exempelvis mycket om regelstyrda upplysningar. Vi vår ha en breddkompetens, kunna lite om väldigt mycket, säger Sara Littorin.

En annan uppgift för kommunvägledarna blir att ta emot blanketter med ansökningar om olika saker, tillägger hon.

Amanuel Harboy betonar att mottot En väg in gäller för alla, såväl enskilda medborgare som näringslivet och föreningslivet, och för personer som är bosatta på annat håll, men funderar på att flytta till Oxelösund.

– Vi har en bred samordnande roll i kommuncentret, säger han.

Sara Littorin berättar även att kommunvägledarna håller på att bygga upp en kunskapsbank genom att prata med många tjänstemän ute i förvaltningarna, men betonar samtidigt att arbetet med att bygga upp kommuncentret inte kommer att vara färdigt till 1 december. Kommuncentret ska vara en levande verksamhet som ska växa och anpassas utifrån de behov som medborgarna i kommunen har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om