I dag är stenhögarna på Byggmästaren 8 inhägnade av ett 700 meter långt stängsel. När en sjuårig pojke dog efter att ha träffats av en stenblock den 13 mars i år såg det annorlunda ut på tomten, som ägs av Oxelösunds kommun.
Högarna med sprängsten fanns där. Men inget stängsel. Inte ens en varningsskylt.
– Det hade räckt med en varningsskylt. Om det hade funnits en sådan hade vi aldrig varit där. Då hade min son varit i livet, säger pappan i en intervju med tidningen.
Arbetsmiljöverket rekommenderar att riskbedömningar ska göras vid alla byggarbetsplatser. Syftet är att förebygga arbetsplatsolyckor. Men de eventuella åtgärder som riskbedömningen leder fram till kan även innebära ett skydd för allmänheten – till exempel i form av stängsel eller varningsskyltar.
De massor av sprängsten som kommunen samlade på tomten kom från bygget av Sundsörsvägen. Men någon riskbedömning gjordes alltså inte inför anläggandet av stenupplaget.
– När projektet startade gjordes bedömningen att det inte behövdes. Tomten ligger ganska långt från bostäder och den ligger i ett industriområde, säger Nils Erik Selin, miljö- och samhällsbyggnadschef på Oxelösunds kommun.
Men vissa försiktighetsåtgärder vidtogs, enligt Nils Erik Selin. Massorna av sprängsten spreds ut, så att inga högar skulle uppstå. Syftet var att minimera risken för att stenar skulle komma i rullning.
Trots det fanns det stenhögar på platsen. Enligt kommunen har någon – okänt vem – olovligen dumpat ytterligare 500 kubik sprängsten på tomten.
– Det är vår slutsats efter att ha studerat flygfoton från olika tidpunkter, säger Nils Erik Selin.
Efter dödsolyckan inleddes en förundersökning om vållande till annans död. Syftet är att ta ställning till om någon har orsakat olyckan genom underlåtenhet att vidta åtgärder på platsen. Nio månader senare pågår den fortfarande.
– Jag räknar med att komma till ett beslut i ärendet någon gång efter årsskiftet, säger åklagare Madeleine Bergdal.
En del i förundersökningen är att skapa klarhet i om tomten var att betrakta som en byggarbetsplats vid tidpunkten för olyckan. I så fall är Arbetsmiljöverkets regler tillämpliga.
Parallellt med utredningen om vållande till annans död pågår även en utredning med anledning av uppgifterna om olovlig dumpning.