Oxelösundspolisen varnar för rykten på sociala medier

Under den gångna veckan har en varning om ett sexuellt ofredande cirkulerat i sociala medier. Sättet som det sprids på låter sig inte göras helt oproblematiskt enligt polisen.

Oxelösunds kommunpolis, Mattias Hedström, manar till försiktighet vad gäller att sprida information angående misstänkt brottslighet på sociala medier.

Oxelösunds kommunpolis, Mattias Hedström, manar till försiktighet vad gäller att sprida information angående misstänkt brottslighet på sociala medier.

Foto: Bilbo Göransson

Oxelösund2021-09-22 14:10

I torsdags i förra veckan postades ett inlägg i en facebookgrupp där man gick ut med en varning om att en man ska ha suttit i en bil utanför en skola i Oxelösund och tillfredställt sig själv. Händelsen polisanmäldes och utreddes som sexuellt ofredande av polisen.

– Det har sökts med specialsökhund utan att ha hittat någon teknisk bevisning, säger Linn Hyttbro, förundersökningsledare vid Nyköpingspolisen.

Linn Hyttbro berättar att man har hållit förhör med såväl den som utpekats som misstänkt som med målsägande.

– Båda parter ger en trovärdig bild av händelsen.

Då det inte finns någon stödbevisning som styrker att ett brott ska ha begåtts har misstanken mot personen avskrivits och förundersökningen lags ned.

Mattias Hedström, kommunpolis i Oxelösund, kan inte säga något om det enskilda fallet men menar att när varningar sprids på det här sättet i sociala medier låter det sig inte göras helt utan att problem uppstår.

– Det cirkulerar den här typen av varningar om brott mot barn eller liknande tämligen ofta, ibland finns det substans i det och ibland inte, säger han.

undefined
Oxelösunds kommunpolis, Mattias Hedström, manar till försiktighet vad gäller att sprida information angående misstänkt brottslighet på sociala medier.

Mattias Hedström berättar att polisen ofta får frågor om huruvida varningar och rykten stämmer samt att de uppmanas att gå ut med egna varningar i specifika fall.

– Vi är mycket försiktiga med att gå ut med varningar till allmänheten. Sådana varningar skapar generellt en stor oro i samhället, särskilt när det gäller brott mot barn, då måste vi ha riktigt på fötterna. Det får inte bygga på obekräftade uppgifter eller rykten, säger han.

Risken med informationsspridning i sociala medier kan vara att man gör en höna av fjäder eller att helt felaktig information sprids som sanningar.

– Man bygger på med information som kanske i alla sammanhang inte hör till det ärendet. Det blir ju ett problem för oss också om man har ett brott och man får spridning av information som blir desinformation, förklarar Mattias Hedström.

Mattias Hedström uppmanar allmänheten att kontakta polisen via telefon eller tipsformulär på polisens hemsida om man har uppgifter som kan vara av intresse i en utredning.

– Skriv inte informationen på sociala medier utan kontakta polisen med den information som du har. Är det så att det bara skrivs på sociala medier är det inte säkert att det kommer till våran kännedom och så undrar folk varför polisen inte gör någonting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!