Fördelade på två grupper firas medarbetarnas nyvunna formella kompetens denna vecka. Under måndagskvällen fick den ena gruppen motta betyg och diplom under en festkväll med middag på Stjärnholms slott och i kväll, tisdag, firas den andra gruppen på samma sätt.
Den utbildning inom vård- och omsorgsprogrammet som de 75 medarbetarna framgångsrikt jobbat med under två år kan sägas vara likvärdig med vad som tidigare kallades för en undersköterskeutbildning, berättar Else-Marie Jarl, som varit projektledare för utbildningssatsningen.
Bakgrunden till att den här vård- och omsorgsutbildningen drogs igång för två år sedan var att det inom äldreomsorgen och den sociala omsorgen om funktionsnedsatta i Oxelösunds kommun fanns ett stort antal anställda som saknade formell kompetens. Med ekonomiskt stöd av Europeiska socialfonden drog Oxelösunds kommun igång utbildningen, som de 75 medarbetarna till stor del kunnat göra på arbetstid. Men, egen tid har också krävts för studierna, tillägger Else-Marie Jarl.
Även om det här utbildningsprojektet för vård- och omsorgspersonal är avslutat kommer den här formen av kompetenshöjande utbildning att finnas kvar i kommunen, säger Else-Marie Jarl. När ny personal anställs som inte har den formella kompetensen är tanken att vidareutbildning ska erbjudas.
– Men trenden är att bland dem som kommer in nya i vård- och omsorgspersonalen är det allt färre som inte har den formella kompetensen, säger Else-Marie Jarl.