Konflikten fortsätter om Vivesta havsbad

Besökare på Vivesta havsbad möts av ilsket orangea skyltar med information om att verksamheten ligger nere och att parkering medför 500 kr i böter. Det är ägare Göran Haglunds svar på Oxelösunds kommuns föreslagna bidragssumma för underhåll.

OXELÖSUND2014-07-27 22:38

– Ett skambud, säger han, om de 40 000 kronorna.

Mattias Fasth har rullat in i en ledig lucka på parkeringen på den lilla grusplanen och lastar ut solstolar och picknickkorg ur bagageluckan. Han föredrar Vivesta framför mer välbesökta Stenvik. Här har han bättre uppsikt över döttrarna Mira och Ylva.

– Men det är synd, de här skyltarna är ju inte särskilt trevliga, även om jag inte tror på böteshotet, säger han.

Peter Engström som kommit till badet med sonen Jonah valde att inte ta risken. Han ställde bilen en bit uppåt vägen istället.

– Vi gillar badet, säger han, men det kommer ju väldigt få hit nu.

Bad är det alltså fortfarande fritt fram för, att allmänheten ska ha tillträde till badplatsen är reglerat i detaljplanen. Parkering däremot riskerar att kosta 500 kr i böter enligt de handskrivna informationsskyltarna – även om bara varningslappar delats ut hittills - och kiosken och toaletterna är stängda. Underhållet blir för dyrt, menar Göran Haglund:

– Parkeringen ska grusas, gräsmattorna klippas, stranden och toaletterna hållas rena och så är det väg- och vattenprovsavgifter. Jag måste hålla öppet från nio till 21 från 15 juni till 15 augusti. Det kostar 190 000 om året, netto. Med löner inräknat långt över 300 000.

40 000 är vad Oxelösunds kommun erbjudit i ersättning för underhåll av badplatsen. Siffran är framtagen genom jämförelse med kostnaden för att underhålla Stenviksbadet.

– Vi vill behandla entreprenörer och kommuninvånare lika, säger kommunchef Charlotte Johansson.

Men Haglund anser sig alltså behöva mer pengar. Han påpekar bland annat att Stenviks havsbad förra året rustades upp för 600 – 700 000 kronor.

– Kommunen är så jävla snål. Det är jättetråkigt att hålla stängt, men de som är huvudansvariga för badet måste ta sitt ansvar och betala. Det snackas vitt och brett om hur viktigt det är med småföretagande, men jag går back 150 000 om året.

Enligt Charlotte Johansson är man i Oxelösund öppna för att jobba vidare med en lösning tillsammans med Haglund. Dessutom utreds just nu vilka rättigheter privatpersoner ha att utkräva parkeringsböter.

Vad kan badsugna göra i väntan på besked?

– Det finns andra badplatser i kommunen. Annars kanske man kan stanna bilen på annan plats eller ta sig dit på annat sätt, säger Charlotte Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om