Koordinatens teater gör Trollkarlen från Oz

En ny teatergrupp har bildats i Oxelösund. Koordinaten-teatern har börjat jobba med sin första föreställning, en musikalversion av "Trollkarlen från Oz", som ska ha premiär i december i år.

oxeklsundsmusikal_1.jpg

oxeklsundsmusikal_1.jpg

Foto:

Oxelösund2015-02-01 11:39

Initiativtagare till teatergruppen och dess ledare är Dick Lundberg, fritidsledare på Koordinaten i Oxelösund, som även har ett uppdrag att utveckla kulturaktiviteter i kommunen. Teatergruppen bildades under hösten i fjol och så här långt har man haft en del prova på-övningar, berättar Dick Lundberg. Nu är det alltså dags för gruppen att gå igång med en riktig föreställning.

– Och då kände jag att vi borde göra en föreställning som kan ses av hela familjer, både unga och vuxna, och då kom jag att tänka på "Trollkarlen från Oz", säger Dick Lundberg.

Han satte sig vid datorn och började leta efter ett manus till en musikalversion av "Trollkarlen från Oz" och hittade ett som han fastnade för.

– Det är ett originalmanus på engelska från 1902, och jag inte har kunnat hitta någonstans att den föreställningen har spelats i Sverige tidigare. Det gör föreställningen unik, vilket gör det hela extra roligt..

Dick Lundberg berättar att han i sina efterforskningar kommit fram till att föreställningen, när den var nyskriven, spelades ett år i Chicago och sedan från 1903 och nio år framåt spelades i New York.

Översättningen från engelska till svenska har Dick Lundberg gjort själv. Bland annat gick en hel del av den senaste julhelgen åt till det arbetet, säger han.

– Det har varit en del funderande, det finns en hel del ordvitsar i originalmanuset som inte kan översättas rakt av.

Nu ska repetitionsarbetet rulla igång på allvar med den drygt 20 personer stora teatergruppen, som har ett stort spann åldersmässigt.

– Den yngsta är 8 år och den äldsta 65, säger Dick Lundberg.

Dick Lundberg är inte ensam om att leda teatergruppen utan delar uppgiften med Kimona Torildsdotter, relativt nyinflyttad i Oxelösund från Hässleholm. De båda fick kontakt med varandra när Kimona Torildsdotter i höstas fick höras talas om teaterprojektet och kom till ett möte med ensemblen, egentligen för att få vara med i föreställningen. Men, när det då blev känt att även hon har jobbat med att leda och regissera teatergrupper blev i stället upplägget att hon och Dick Lundberg tillsammans ansvarar för föreställningen.

Två av de unga skådespelarna är de tolvåriga kompisarna My Björklund och Josefina Källström, som ska spela Fågelskrämman respektive Plåtmannen.

– Det är jätteroligt att vara med i "Trollkarlen från Oz", säger My Björklund. Josefina Källström nickar instämmande.

Båda tjejerna har varit med i skolteaterprojekt tidigare, berättar de, och tycker att det är extra spännande att "Trollkarlen från Oz" är en musikal, så att de också får sjunga en del under föreställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om