Mark- och exploateringsstrategerna i Oxelösund företräder kommunen i olika markägarfrågor och lyder direkt under kommunchefen. De ansvarar både för markköp men också tomtförsäljning. De för även kommunens talan om någon huggit ner träd på kommunal mark.
Nu visar det sig att en av de två mark- och exploateringsstrategerna – Kjell Andersson – själv har huggit ner kommunala träd vid sitt husbygge Stjärnholm. Trädfällningen har ägt rum utan tillstånd och i strid mot reglerna.
Den otillåtna ingreppet upptäcktes den 9 juni förra året, då miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Oxelösund gjorde ett platsbesök vid bygget och upptäckte att träd hade fällts på området, både på tomten och på kommunal mark.
– Minst nio träd kan konstaterats ha fällts genom fotografier från platsbesöket, skriver tjänstemännen i sin rapport.
Men regelbrotten tar inte slut där.
När tjänstemännen gjorde ett nytt platsbesök vid bygget den 11 augusti 2020 hade Kjell Andersson beviljats bygglov för ett boningshus och ett garage. Men han hade inte fått något startbesked – vilket krävs för att få starta bygget. Trots det var bygget redan igång.
Under 2021 byggdes huset och garaget klart. När tjänstemännen gjorde ytterligare ett platsbesök den 28 maj 2021 konstaterade de att Kjell Andersson redan flyttat in. Trots att det saknas ett slutbesked – något som är ett krav före inflyttning.
Felaktigheterna kring mark- och exploateringsstrategens bygge skulle ha behandlats när miljö- och samhällsbyggnadsnämnden hade möte i tisdags. Tjänstemännens förslag var att Kjell Andersson skulle betala en sanktionsavgift på 193 565 kronor.
Några dagar innan mötet lyftes dock ärendet bort från dagordningen. Bakom beslutet står Nils- Erik Selin, nytillträdd chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
– Eftersom jag är ny på posten ville jag sätta mig in i ärendet ordentligt innan det gick till nämnden. Det är en ganska stor sak att kräva en privatperson på en sanktionsavgift av den här storleken, säger han.
Mark- och exploateringsstrategerna arbetar nära miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. De är också direkt underställda kommunchef Johan Persson. Men det har inte påverkat beslutet att dra bort Kjell Anderssons ärende från dagordningen, uppger Nils-Erik Selin.
– Jag hade gjort likadant om det hade handlat om någon annan person, säger han.
Det fanns betänkligheter redan tidigt i handläggningen av Kjell Andersson ärende. Detta eftersom han är väl bekant med tjänstemän och politiker i Oxelösund. Hans bygglovsansökan fördes över till Nyköpings kommun för handläggning, för att undvika en möjlig jävssituation.
I tjänstemännens rapport om husbygget framgår att Kjell Andersson hävdar att han fått både startbesked och slutbesked från Nyköpings kommun. Enligt Kjell Andersson ska felen alltså ha begåtts på grund av en kommunikationsmiss.
– Det skulle kunna handla om det. Jag tror att förtroendet för Kjell Andersson fortfarande är stort, säger Tommy Karlsson, ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Borde inte en mark- och exploateringschef kunna reglerna?
– Jo, absolut. Därmed inte sagt att han inte kände till reglerna. Det kan som sagt finnas andra orsaker till att det har blivit fel.
Det är inte första gången som felaktigheter i samband med byggen har begåtts av personer i kommunhuset i Oxelösund. Som tidningen har berättat har Tommy Karlsson byggt ett skärmtak som stack ut två meter på kommunens mark. Hans företrädare på posten som ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden – Inge Ståhlgren (S) – byggde en friggebod på kommunal mark.
Kjell Andersson har avböjt att kommentera och hänvisar till att byggärendet är en privatsak. Tidningen fortsätter söka Kjell Andersson för en kommentar.