Isen har lagt sig i Oxelösunds fiskehamn, men endast i ett tunt lager. Martin Holingworth, befälhavare på Kustbevakningen avråder allmänheten från att ge sig ut.
– Isen är sörjig och bräcklig, man ska inte ge sig ut på isen i det här skedet. Vi ska beställa en iskartering, för att se var isen har lagt sig eller inte. Det är en bra metod att använda sig av för att kartlägga isen i skärgården.
Iskartering innebär att ett flygplan skickas upp i luften för att få en bättre lägesbild på var isen har lagt sig och inte.
– Min erfarenhet säger att det ska vara minst tio minusgrader i en vecka innan man ger sig ut på isen, men det råder det olika bud om, säger Martin Hollingworth.
Martin har själv sett hur isen ligger, dock inte i Södermanland, men i Norrköping.
– Jag badade i isvak i Bråviken igår, men det var bara sörja. Det är ingenting att ge sig ut på. Det kan finnas vikar där det är tjockare is än på andra ställen, men jag är inte säker på det, säger Martin Hollingworth.
Överlag finns det fler anledningar till att inte ge sig ut på isen än vad det finns anledningar till att göra det, menar Martin.
– Jag har varit med om så många isolyckor, så jag är rätt anti att ge sig ut på isen överlag. Det är ett onödigt risktagande att utsätta sig för.
Innan en utflykt på isen görs finns det saker som är viktiga att tänka på. Man kan till exempel provborra isen, för att se hur tjock den är.
– Se först till att informera anhöriga om att man ska ut på isen, sedan ska man se till att ha med sig isdubbar samt inte vara ensam, säger Martin Hollingworth.
Snötäcket som ligger just nu har gjort att isen inte kunnat lägga sig ordentligt. Skulle olycka ske är det vanligt att Kustbevakningen samarbetar med Sörmlandskustens räddningtjänst.
– Vi har kontakt med Sörmlandskustens räddningstjänst. Speciellt när vi får anledning att använda vår svävare. Då informerar vi om att vi kan vara behjälpliga vid räddningsinsatser. Förhoppningsvis får vi upp svävaren hit i veckan, den används just nu i utbildningssyfte på annan ort, säger Martin Hollingworth.
Kalle Isaksson, vakthavande befäl på Kustbevakningen, delar Martin Hollingworths bild av isens faror. Snöfallet har ställt till det.
– Det är svårt att säga hur kallt det måste vara innan det är säkert att gå ut på isen. Nu har det kommit mycket snö, vilket gör att isen blir isolerad och fryser inte till ordentligt, säger han.