– Många irriterar sig på vattenskotrar, men det är inte skotern i sig som är ett problem utan hur den av vissa framförs. Vattenskotern främjar till buskörning eftersom den körs nära stränder och det hoppas i vågor. Då ringer folk in och klagar, det förekommer ganska så frekvent, säger Martin Hollingworth.
För att öka sjösäkerheten genomför Kustbevakningen riktade kontroller mot vattenskotertrafiken. Sedan 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. Förarbeviset för utfärdas av Transportstyrelsen efter godkänd utbildning.
Till sin hjälp att kontrollera förabevisen har Kustbevakningen egna vattenskotrar med fartresurser på över 60 knop (motsvarar runt 130 kilometer i timmen för den bilburne).
– Det finns en vattenskoter på varje kustbevakningsstation som är ett komplement till våra fartyg, säger Martin Hollingworth.
Det är viktigt att ha med sig sina id-handlingar när man kör skotern.
– Många tror att det räcker att bara ha med sig förarbeviset, men att inte även ha med sig sina id-handlingar är ett brott. Det har nog inte kommit fram riktigt i utbildningarna, säger Björn Svensson befäl på Kustbevakningen.
Att låna ut sin vattenskoter till någon som inte har förarbevis är olagligt.
– Om du äger en vattenskoter och lånar ut den till en kompis som vill provköra och inte har förarbevis, då kan du åka på dagsböter. Så det kan bli ganska höga böter, säger Björn Svensson.
En vattenskoterförare har samma ansvar som övriga att följa de sjövägsregler och lagar.
– Många som kör vattenskoter har ingen båtvana sedan tidigare och det här är deras första kontakt med havet. När man kör en vattenskoter och släpper på gasen så försvinner styrförmågan.
– Det finns ingen broms, man måste gasa och svänga från faran, annars glider man rätt upp i en brygga eller in i en annan båt. Sådana olyckor har vi varit på allihopa, det händer varje år säger Martin Hollingworth.
Enligt Transportstyrelsen har ca 24 000 förarbevis utfärdats sedan kravet infördes. 530 av dem har utfärdats till sörmlänningar. Mattias Lindholm, pressekreterare på Kustbevakningen är väldigt glad över att förarbevisen införts. De har länge förespråkat krav på utbildning för förare av vattenskotrar och andra snabbgående motorbåtar.
– Det är naturligtvis en frihet att komma ut på sjön och vi tycker att det är jättekul att folk kommer ut, säger Martin Hollingworth.