Kyrkan mobiliserar för Ukrainaflyktingar

Oxelösunds församling räknar med att de behöver hjälpa till när ukrainska flyktingar kommer till Oxelösund.

"Vi håller på att mobilisera och titta över vad vi kan göra i församlingen", säger Oxelösunds församlings kyrkoherde Magdalena Fors.

"Vi håller på att mobilisera och titta över vad vi kan göra i församlingen", säger Oxelösunds församlings kyrkoherde Magdalena Fors.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2022-03-09 20:00

– Vi håller på att mobilisera och titta över vad vi kan göra i församlingen. Vi kommer att ha samtal med kommunen den här veckan för att se hur vi ska samverka, säger Magdalena Fors som är kyrkoherde vid Oxelösunds församling.

Kyrkoherden räknar med att det snart kommer flyktingar från Ukraina till Oxelösund. Enligt FN har över 2,2 miljoner människor flytt Ukraina sedan ryska militären påbörjade den fullskaliga invasionen av Ukraina den 24 februari. Nu har Migrationsverket gått ut med att det snabbt behövs 12 000 evakueringsplatser i svenska kommuner.

– Jag har inte fått några hintar än, men håller det för troligt. Vi behöver förbereda oss på det, säger Magdalena Fors.

Hon trycker dock på att den som vill hjälpa till som frivillig lokalt i Oxelösund i första hand ska vända sig till kommunen i ett första läge.

– Det är jätteviktigt att vi gör det här tillsammans och att vi är tydliga med våra olika roller. Vad som kommer att hamna på Migrationsverket, vad som är en kommunal angelägenhet och vad kyrkan kan göra. För oss handlar det till stor del om att skala upp det vi gör och att bjuda in dem som kommer hit, fortsätter Fors.

Än så länge råder det vad som kan vara lugnet före stormen.

– Det vi gjort aktivt är att ta upp extra kollekt till Svenska kyrkans insamling till Ukraina. Det kommer säkert att behövas frivilliga som hjälper till på många sätt. Antingen om det handlar om att öppna sina hem eller om vi behöver extra folk om det kommer många till kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!