Det grävs i Oxelösunds kyrkogårds norra del. Här ska det bli två nya gravkvarter. Ett för kistgravar och ett för gravsättning av människor med annan trosinriktning än den kristna.
– Det här är en stor investering på cirka 20 miljoner kronor. Det är kyrkorådet som beslutat om att göra det och det är helt enkelt för att det börjar bli fullt på den befintliga kyrkogården. Det är längesedan det gjordes en sådan här stor förändring här, säger kyrkogårds- och fastighetschefen Sofia Tellebro Hero.
Vi träffas på plats och här har markarbetena redan börjat. Mycket handlar nu om att få bort jordmassor som inte bedöms som lämpliga för kyrkogårdsmark. För att underlätta håller en byggväg på att anläggas från Aspaleden och hit, en väg som Sofia Tellebro Hero hoppas ska få bli kvar även efter att utbyggnaden är klar. Hur som helst kommer många lastbilar att passera här under arbetets gång.
– För hundra år sedan, när kyrkogården anlades, så byggdes en järnväg hit för att klara arbetena, men nu blir det en vanlig väg, säger kyrkorådets ordförande Bo Höglander.
– Det jobbas även med en försköning av kyrkogården. Det ska bli väldigt intressant att se hur det här blir när det är klart, säger kyrkoherden Magdalena Fors.
Bland annat blir det en damm i ett av gravkvarteren och ett automatbevattningssystem införs.
– Det kommer att underlätta jättemycket, speciellt om klimatet blir torrare och torrare, säger Sofia Tellebro.
Det är bland annat landskapsarkitekten Monika Sandberg som är engagerad och hon tar vid efter en riktig kändis, som ritade kyrkogården som stod färdig för snart hundra år sedan. Arkitekten Gunnar Asplund som var med och ritade världsarvsklassade Skogskyrkogården i Stockholm ritade även Oxelösunds kyrkogård – i form av en fjäril sett uppifrån. Dock blev bara en vinge utbyggd.
När arbetena nu görs blir det istället en park där den andra vingen skulle ha varit.
– Den marken är inte lämplig som gravmark. Den är väldigt sank, därför väljer vi att gå ifrån Asplunds ursprungliga tanke, säger kyrkorådets vice ordförande Birger Svensson.
Förutom utbyggnaden av den ordinarie kyrkogården förbereds också för en beredskapskyrkogård där det snabbt ska kunna begravas många människor i händelse av kris eller krig, uppemot fem procent av Oxelösunds befolkning.