– Vi är ju för en öppen kyrka där alla inkluderas. Vi stänger inte ute någon, säger Arne Algothsson (S), kyrkofullmäktiges ordförande. Ett uttalande som representanter från alla tre nomineringslistor ställer sig bakom, så vad skiljer då grupperna åt?
Varför ska man rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet?
– Jag vet inte. Eftersom jag är socialdemokrat så är det den politiken som jag stödjer. Egentligen tror jag inte att det i lilla Oxelösund gör så stor skillnad, säger Britt-Marie Kärngren (S) som även hon kandiderar till kyrkofullmäktige i Oxelösund för Socialdemokraterna.
Arne Algothsson (S) menar att samarbetet mellan Kyrkans Bästa och Socialdemokraterna fungerar mycket bra och att man alltid kommer överens.
– Sverigedemokraterna har ju två platser men har aldrig kommit, trots att jag skickat brev. Då blir det ju inte så svårt att komma överens, säger Arne Algothsson (S).
Bo Höglander (KyB), Kyrkans Bästas förstanamn, håller med Arne Algothsson (S).
– Vi är ganska överens i de stora frågorna. Men vi betonar lite olika saker, man kan säga att vi betonar vikten av kyrkans kärnverksamhet och att man prioriterar rätt. Kyrkan kommer att behöva prioritera hårdare, precis som inom kommunpolitiken.
Vidare förklarar Arne Algothsson (S) att "Sverigefinsk röst i Oxelösunds församling" själva satt sig utan någon som helst insyn eller inflytande i och med att de tackat nej till en suppleantplats i kyrkorådet.
– Då hade de fått all information som alla andra i kyrkorådet. Men det tackade man nej till för att man har gett sig sjutton på att ha en finskspråkig präst. Det är deras huvudkrav, men det går inte, det fungerar inte så, förklarar Arne Algothsson (S).
Oxelösund är en av Sveriges 66 förvaltningskommuner för finska, något som i sig inte ställer några formella krav på kyrkan i och med kyrkans autonomi, däremot tar man hänsyn till faktumet, enligt Bo Höglander (KyB).
– Vi har en finsk diakon på deltid, vi har gett ut en broschyr på finska och vi har en präst som kan finska. Jag tycker det tas stor hänsyn till det, förklarar han.
I 39 år har kyrkan finansierat bastukvällar i Stjärnholm tillsammans med finska föreningen, något som man nu valt att inte längre bekosta.
– Det är för att visa makt, säger Tapio Kantokoski (SF), från Sverigefinsk röst i Oxelösunds församling, och förklarar att det handlar om mellan femton och tjugo tusen kronor per år, något man nu själva finansierat genom en insamling.
Bo Höglander (KyB) förklarar att det inte är ett politiskt beslut att inte längre bistå med lokaler eller ekonomiskt stöd för bastukvällarna.
– Motiveringen vi fick från den dåvarande kyrkoherden var att det inte är en prioriterad verksamhet för kyrkan att tillhandahålla en bastu.
Tapio Kantokoski (SF) vill värna om de ungefär tio procent av Oxelösunds befolkning som är sverigefinnar genom kyrkan. Han menar att kyrkan fungerar som ett nav för andra verksamheter och är en knutpunkt och samlingsplats för många, särskilt äldre sverigefinnar.
– Kyrkan är ju navet som håller ihop finska föreningen, pensionärsföreningen Kipinä och krigsveteranerana. Kyrkan håller ju ihop allt som man kan samlas runt, säger han.
Några jättestora förhoppningar om att få ett större inflytande efter valet har inte Tapio Kantokoski.
– Jag tror att vi får några röster till, men inte tillräckligt för att få vara med och påverka.