Det är en solig vårdag på torget i Oxelösund. Vid fontänen plaskar några barn med vattnet. De är sex år och önskar att de hade varit på förskolan i stället.
– Skolan ser fin ut och det finns andra barn att leka med där, säger sexåriga Marwan Terkawi, som kom hit med sin familj från krigets Syrien i december förra året.
Både han och kompisen Karar står i kö till förskolan, men har ännu inte erbjudits plats. Enligt lag har de precis som alla andra barn som söker asyl i Sverige rätt att gå i skolan. Till hösten ska de få börja förskoleklass, men dagarna fram tills höstterminen börjar är många. Ibland övar de att läsa och skriva med föräldrarna, men det är inte riktigt samma sak.
– Vi vill att vår son ska få börja skolan, vi bara väntar, säger pappa Ahmed Terkawi.
Asylsökande barn har ingen skolplikt, men de har rätt att gå i skolan från och med höstterminen det år de fyller sex år. Rätten gäller både grundskola och gymnasium och det är kommunen som ansvarar för att ordna en skolplats senast en månad efter ankomsten till Sverige.
Yngre barn har samma rätt att gå i förskola. I Oxelösund gäller 15 timmar per vecka. Trots det har bara två asylsökande barn fått en förskoleplats i kommunen.
Marwan och Karar är inte ensamma om att vänta på att få börja skolan. Enligt siffror från Migrationsverket och kommunen står minst tio barn i kö. Några andra av barnen som väntar är två syskon, 16 och 13 år gamla. Deras föräldrar anmälde barnen till skolan i december förra året men har fortfarande inte fått någon plats.
– Vi har både i förskolan och i skolan ett sådant tryck att det kan bli dessa väntetider oberoende av vad lagen säger. Oxelösund är en av de kommuner som tar emot flest asylsökande i Sverige, säger Anette Persson på utbildningsförvaltningen.
Hon arbetar med att placera nyanlända barn i skolan, men trycket är hårt. I slutet av förra året klarade Ramdalsskolan inte längre av att ta emot alla de barn som nyligen anlänt till kommunen. Sedan årsskiftet är det därför D-skolan i centrala Oxelösund som erbjuder skolplats åt de nyanlända sex- och sjuåringarna. Där finns nu en mottagningsenhet med förberedelseklasser för barnen som blir placerade i vanliga klasser så snart de behärskar språket.
– Tidigare var alla på Ramdalsskolan, men de hann inte ta emot alla, säger D-skolans rektor Christer Lindahl.
Han tycker inte att barnen ska behöva vänta så länge som vissa behöver göra i kommunen.
– Vi rekommenderar att man börjar direkt när man kommer till Sverige. Om de kom hit i december kan det ha varit fullt på Ramdalen, men de borde redan ha fått plats.