I augusti 2014 beviljade miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund ett bygglov för de planer Trosa rederi och Statens fastighetsverk, SFV, har på ett vandrarhem i Hävringes gamla lotsstation. En byggnad som stått oanvänd i ett 20-tal år.
Sedan bygglovet för vandrarhemmet beviljats överklagade öns 18 stugägare och 2 stughyresgäster, som är organiserade i Hävringe el- och stugförening, det kommunala beslutet till länsstyrelsen i Sörmland. I överklagandet lyfte de fritidsboende på Hävringe upp flera argument mot planerna på ett vandrarhem på ön. Dels menade de att det fanns uppenbara brister i nämndens beslutsunderlag, dels att ett vandrarhem på Hävringe på flera sätt skulle medföra en negativ inverkan på ön. Bland annat skulle djur- och naturlivet på ön påverkas, liksom kulturmiljön, hävdade de fritidsboende på Hävringe.
Stugägarna och stughyresgästerna på Hävringe var i överklagandet även starkt kritiska till att de i rollen av eventuellt blivande grannar till vandrarhemmet inte blivit kallade till ett möte med Oxelösunds kommun under den period då bygglovsansökan behandlades. Att bygglovsansökan existerade fick de boende vetskap om av en slump. Medlemmarna i el- och stugföreningen på Hävringe betonade i överklagandet även att de måste anses vara de viktigaste sakägarna på ön, och att de kände sig negligerade i kommunens handläggning av bygglovsansökan.
I sitt beslut om överklagandet säger länsstyrelsen att det var kommunens ansvar att låta alla berörda sakägare yttra sig i ärendet och att så inte har skett. Därmed har inte miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund fullgjort sin kommunikationsskyldighet, säger länsstyrelsen, och skickar tillbaka hela ärendet till nämnden för en ny handläggning.
Samtidigt avslår länsstyrelsen en begäran från stugägarna och hyresstuggästerna om ett personligt möte med länsstyrelsens tjänstemän och att tjänstemännen ska besöka Hävringe för att på egen hand få en bild av hur miljön på ön ser ut.