Kalle Alwert, en av de sju lärarna på D-skolan, menar att den gemensamma värdegrunden på skolan är mycket betydelsefull. Lärarna är sampratade om det inkluderande sättet att arbeta på skolan. Ingen ska känna sig utanför och här har man också hjälp av att D-skolan är en liten skola med drygt 110 elever, betonar han.
– Vi känner alla barn här på skolan och ser alla barn och deras behov, säger Sofie Zetterlund, även hon lärare på D-skolan.
Hon lyfter fram att det är en trygghet för barnen, exempelvis under en rast, att de känner alla lärarna och kan prata med vem som helst av dem, inte bara den egna klassläraren. Och den gemensamma värdegrunden gör att en elev ska få samma svar på en fråga, oavsett vilken lärare eleven pratar med, tillägger hon.
Camilla Eriksson, som är lärare för årskurs ett på D-skolan, pekar på den låga elevfrånvaron på skolan som ett tecken på att det gemensamhetssskapande förhållningssättet på skolan ger positiva resultat.
Just fokuset på det sociala samspelet på skolan och nyttan av gemenskapen har bekräftats i forskning och stämmer väl överens både med läroplanen och skollagen, menar Kalle Alwert.