Ångbåtsbryggan i Badhusviken är en utflyktsplats för Maritha Lifwergren och hennes barnbarn.
– Vi brukar samla stenar här och sedan kasta i dem i vattnet så att det plumsar. Det tycker en liten pojke är roligt, berättar hon.
I juli förra året upptäckte de att linan till livbojen satt fastkilat under en sten nedanför bryggan. Barnbarnet kavlade upp byxbenen, klättrade ner och försökte få bort repet, men förgäves. Det satt för hårt fast.
– Jag anmälde det till Kustbostäder som sköter tillsynen, och de sa att de skulle titta på det. Men sedan hände ingenting. Jag har anmält det fler gånger, senast i mars i år då jag var inne på deras kontor och visade bilder som jag sedan skickade till dem. Jag fick höra att de skulle titta på det, men det ser fortfarande likadant ut.
Lifwergren menar att det blir en falsk trygghet. Att livräddningsredskapet ser ut att fungera, men inte går att kasta ut mer än ett par meter. Sedan tar det stopp då repet sitter fastkilat under en stor sten.
– Jag har försökt att dra loss det, men inte lyckats. Hade det gått hade jag bara fixat det själv och lindat upp linan där den ska vara. Jag har försökt att engagera mig i det här, men nu orkar jag inte längre, berättar hon.
Per Koman Alm är vd för Kustbostäder som sköter tillsynen av livräddningsutrustningen på uppdrag av miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Han berättar att de åker ut och kollar på livbojar och dylikt om de får en rapport om att något inte står rätt till.
– Om budskapet har gått fram så ska vi åtgärda det när det görs en felanmälan. Om det är så att vi missat den här får vi be om ursäkt för det. Det ska finnas en livboj vid Ångbåtsbryggan och är den borta ska den naturligtvis ersättas, säger han.
Koman Alm berättar att de först och främst har en årlig tillsyn av räddningsutrustningen vid de kommunala badplatserna, vilket inte Ångbåtsbryggan hör till.
– Badplatserna ska besiktigas årligen och där ska det finnas livbojar. På Jogersö finns det även en liten livbåt. Det här brukar göras på våren innan badsäsongen kommer igång. I vissa fall tar vi även hjälp av dykare för att undersöka botten. Speciellt nedanför bryggor, där det kan finnas risk för skador annars, säger han.
– På de lite mer udda ställena, som Ångbåtsbryggan, sker ingen kontroll varje år. Vi får helt enkelt åka ut dit och se till att livbojen där fungerar.