Lotta Johnsson Fornarve berättar att gruppen bara några dagar före avresan till Marocko fick beskedet från den marockanska ambassaden i Stockholm att de inte skulle få resa in i Västsahara från Marocko, vilket var gruppens planerade syfte med resan.
– Då hade vi allt bokat och reste ändå. Jag tror att det är en strategi från de marockanska myndigheterna att förhala besked på det sättet. Sedan april 2014 har 75 utländska observatörer nekats inresa i Västsahara, men vissa observatörer har släppts in, säger Lotta Johnsson Fornarve.
Den delegation som Lotta Johnsson Fornarve reste till Marocko med bestod av kyrkoledare, politiker och journalister. Delegationens syfte med resan var att få en djupare inblick i situationen i Västsahara, bland annat med fokus på mänskliga rättigheter i landet, som varit ockuperat av Marocko sedan 1975.
– Det var en stor besvikelse att vi inte fick komma in i Västsahara, säger Lotta Johnsson Fornarve, som är starkt kritisk till bristen på mänskliga rättigheter för befolkningen i Västsahara och det sätt som Marocko, i strid mot internationell rätt, utnyttjar de naturtillgångar som finns i det ockuperade landet.
Lotta Johnsson Fornarve berättar att delegationen från Sverige ändå i Marocko kunde träffa flera representanter för organisationer för mänskliga rättigheter i Västsahara, och den vägen fick rapporter om situationen i Västsahara.
Det är nu angeläget att jobba vidare för att sprida information om läget i Västsahara och att få utrikesdepartementet och regeringen att utöva påtryckningar internationellt för att förmå Marocko att upphöra med ockupationen där, säger Lotta Johnsson Fornarve.
– Det skulle också betyda mycket om Sverige, som första EU-land, skulle erkänna Västsahara. Det finns ett riksdagsbeslut från 2012 om att Sverige ska göra det, men beslutet har ännu inte verkställts, säger Lotta Johnsson Fornarve.