Lyssna på lokal historia i Oxelösund

Historien i Sörmland-utställningen i Oxelösund har vid de tre stolpar som står vid Brevikens innersta del kompletterats med en ljudbox. Därmed kan den historieintresserade även lyssna på korta berättelser med glimtar från Oxelösunds lokala historia.

OXELÖSUND2015-09-10 13:29

Den permanenta utomhusutställningen på 26 röda stolpar runt om i Oxelösund, som ingår i Sörmlands museums utställningsserie Historien i Sörmland, har sjöfart och kustliv som tema, berättar Ingegerd Wachtmeister, utställningsproducent vid Sörmlands museum.

Nu har de tre stolpar som är utplacerade vid Brevikens innersta del, nedanför det nya sjöfartsmuseet i Bruna villan, kompletterats med en ljudbox. I den finns åtta inspelade berättelser som olika delar av det historiska kustlivet och den sjöfart som långt tillbaka varit förknippad med Oxelösund. Berättelserna är inspelningar som Ingegerd Wachtmeister fått låna från Oxelösundsarkivet.

– Bland annat kan man höra mästerlotsen Harald Lundqvist berätta om sitt liv som lots, om uppväxten på Beten och tiden som sjöman under första världskriget, säger Ingegerd Wachtmeister.

Ingegerd Wachtmeister säger vidare att hon gillar konstruktionen på ljudboxen, att den som vill lyssna på en berättelse själv får veva upp den energi som behövs för att spela upp ett klipp.

Ljudboxar som komplement till Historien i Sörmland-utställningarna är än så länge en ganska ny företeelse, berättar Ingegerd Wachtmeister. Den som sedan häromdagen finns på plats vid Brevikens innersta del är den tredje som monterats, säger hon.

– I övrigt finns det en på Nynäs och en i Trosa, berättar Ingegerd Wachtmeister, och tillägger att planen är att fler ljudboxar ska sättas upp på andra håll i Sörmland där det finns Historien i Sörmland-utställningar.

Sjöfarts- och kustlivsutställningen i Oxelösund vill med korta texter och många bilder, och nu en ljudbox, visa hur den lokala historien hänger ihop med skeenden i omvärlden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om