Mångmiljonarbetet med Femörekanalen är igång

Nu har reparationerna och ombyggnaden av Femörekanalen börjat. Mångmiljonbygget ska rädda den gamla handgrävda kanalen från att rasa in.

Femörekanalen i Oxelösund.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2024-09-15 18:43

– Vi gör förberedande arbeten för en ny kaj. Stålspontarna använder vi för att marken inte ska åka ut i kanalen, säger grävmaskinisten Axel Holmgren innan han tömmer ännu en skopa grus vid kanalkanten.

Mellan Femörekanalen och sjöbodarna syns stora stålsjok nedtryckta. En titt inne på den gårdsplan, som hörde till Båt och motor när de verkade här, hintar om hur djupt ner i marken de går. Över tio meter i vissa fall. Området är inhägnat och båtarna som legat här är flyttade.

undefined
Femörekanalen grävdes som nödhjälpsarbete 1921. Grävmaskinisten Axel Holmgren har en betydligt bättre arbetsmiljö när arbetet med kanalen nu är igång.

Nils-Erik Selin är miljö- och samhällsbyggnadschef vid Oxelösunds kommun.

– De började slå ner stålsponten i början av september och det här arbetet kommer att pågå ett tag nu. När all spont är nedtryckt kommer de att säkra den med järnbultar och sedan kan bryggan rivas, säger han.

Det parti av Femörekanalen det handlar om är det från det gamla varvet och fram till gångbron. Budgeten för det är på 13,5 miljoner kronor och sedan tillkommer kostnader för den nya bryggan och det parkområde som ska anläggas vid sjöbodarna.

undefined
Nils-Erik Selin är miljö- och samhällsbyggnadschef vid Oxelösunds kommun. Han berättar att arbetet handlar om att säkra marken innan kanalkanten bättras på och den nya bryggan ska byggas. Arkivbild

Kommer det här att påverka framkomligheten i kanalen under hösten?

– Det kan hända att det blir någon form av begränsning, men där är vi inte riktigt än, säger Nils-Erik Selin.

Hela arbetet med Femörekanalen beräknas vara klart till våren 2026.

undefined
Femörekanalen säkras från att rasa in med hjälp av långa stålspontar.
undefined
Mellan sjöbodarna och Femörekanalen står numera ett stängsel.
undefined
Ing-Mari Sterner är en av dem som har sjöbodar vid Femörekanalen. "Det var ett glädjande besked att sjöbodarna får vara kvar och vi är eniga om att bryggan måste snyggas till. Men det är inte klokt vad mycket pengar det handlar om, fy fasen", sa hon när tidningen intervjuade henne i början av sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!