Under juli ökade matpriserna med i genomsnitt 1,5 procent – mer än under hela 2021. Sedan januari har priserna på livsmedel i landet ökat med hela 10,3 procent.
Coop i Oxelösund korades 2021 till Sveriges billigaste småbutik enligt pensionärsorganisationen PRO:s årliga matkasseundersökning.
Då kostade PRO:s matkasse 861,27 kronor på Coop. Idag ligger samma matkasse på 1 082,87 kronor – det är en ökning på över 25 procent.
Undersökningen genomfördes den 2 november i fjol och då var snittpriset på matkassen 929,39 kronor i Sörmland, där 49 butiker besöktes.
Leif och Marita Didrikson, från Finspång, är turister i Oxelösund och har precis handlat på Coop innan det bär av till Femöre.
– Kaffe har blivit betydligt dyrare. Det är mest jag som dricker, ganska mycket. Så det känns ju av. Men allt har ökat, säger Leif, 72 år.
– Ja, ägg är dyrare. Och grönsaker, tillägger Marita, 58 år.
Trots de ökade priserna har paret inte drabbats så värst, främst för att Marita alltid jagat extrapriser.
– Men jag tror att man kan tjäna mer på det nu än tidigare. För det skiljer mer på kampanjpriserna och de vanliga priserna. Speciellt ost och kött, säger hon.
På ICA Kvantum Oxelösund, som hamnar under kategorin "stor butik", hamnade matkassen på 914,86 under PRO:s undersökning. Idag ligger den på 1 046,43 kronor, en ökning på drygt 14 procent.
– Mejeriprodukter och äggen har blivit dyrare. Och det är ju basvaror som alla behöver. Då blir det dyrare att handla.
Det säger Oxelösundsbon Monica Gustafsson, 82 år, som är på väg in i butiken.
– Sen så har jag läst att innehållet i förpackningarna har minskat. Höjer de priset och minskar innehållet är det ganska fräckt. Man ska titta på kilopriset och inte vad förpackningen kostar, annars blir man lurad!
Monica har ändrat sina inhandlingsvanor till viss del. Men vissa produkter tummar hon inte på – bland annat smör och grädde.
– Vissa varor får kosta, man får unna sig. Och så får man äta det mer sällan istället. Det ska vara gott att äta!
Av de varor i matkassen som stigit mest i pris finns bland annat mejeriprodukter, kyckling och kaffe.
Anledningen till de stigande matpriserna är de ökade kostnaderna för råvaror, energi och transporter till följd av pandemin och Rysslands invasion av Ukraina. Dessutom bidrar den allt svagare svenska kronan gentemot dollarn och euron.