Det var vid SSAB:s kapitalmarknadsdagar i Stockholm som Martin Lindqvist berättade om bolagets framtidsplaner. SSAB släpper ut motsvarande elva procent av hela Sveriges produktionsbaserade utsläpp.
Första steget till att minska utsläppen är ståltillverkning med ljusbågsugn i Oxelösund. Koksverket, som inte håller måttet enligt EU, och masugn ska stängas ned i slutet av 2025. Då går tillståndet ut för koksverket.
– 2026 ska anläggningen i Oxelösund vara elektrifierad. Och då ska SSAB producera 1,5 miljoner mindre koldioxid per år, säger Martin Lindqvist.
Detta kan framstå väl optimistiskt med tanke på att Vattenfall har lång väg kvar innan den nya kraftledningen från Hedelunda utanför Flen till Oxelösund är på plats. Kraftledningsplanen har redan stött på patrull i form av arga fastighetsägare och överklaganden av planerna lär komma.
Vattenfall har lovat SSAB el till 2026, motsvarande lika mycket som nuvarande ledning till Nyköping, Oxelösund och SSAB.
Specialstålet från Oxelösund har utvecklats till koncernens flaggskepp. Och här ser företaget en fortsatt stor utvecklingspotential. Produktionstakten ska ökas.
SSAB:s investeringsplaner i Oxelösund, Luleå och finska Raahe väntas uppgå till cirka 50 miljarder kronor. I Luleå och Raahe ska man bygga två moderna högeffektiva stålverk, så kallade mini-mills.
SSAB lanserade samtidigt ett nytt stål, kallat SSAB Zero, som är baserat på återvunnet stål och producerat med fossilfri energi.