SSAB gör ett rörelseresultatet på 8 377 miljoner kronor under årets första kvartal, något som överträffade marknadens förväntningar. Under tisdagen släpptes årets första kvartalsrapport och jämfört med förra årets första kvartalsrapport är det en rejäl skillnad, motsvararande resultat då var 1 993 miljoner kronor.
"SSAB:s första kvartal präglades av höga stålpriser och resultatet ökade till rekordnivå. Samtliga affärsområden redovisade starka resultat, vilka kompenserade mer än väl för det oplanerade stoppet vid masugnen i Raahe, vissa produktionsstörningar för SSAB Americas samt högre råmaterialkostnader", kommenterar vd:n och koncernchefen Martin Lindqvist kvartalsrapporten.
Även för Special steels, där anläggningen i Oxelösund ingår, ökade rörelseresultatet för första kvartalet till 2 104 miljoner kronor jämfört med 914 miljoner kronor under första kvartalet 2021.
Det luftas dock en oro inför den närmaste framtiden. SSAB har börjat påverkas av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Bland annat har man stoppat försäljningen till Ryssland och Belarus. I början av invasionen köpte man fortfarande kol, men har nu stoppat alla nya inköp av kol och malm från Ryssland.
"En rad åtgärder har vidtagits för att säkra tillgång till råmaterial, men det finns risker för störningar relaterade till sanktioner och andra effekter från kriget i Ukraina. Kriget har medfört en uppgång i både råvarupriser och stålpriser", säger Martin Lindqvist.
"Utsikterna för efterfrågan och leveranser för andra kvartalet präglas av en viss osäkerhet, bland annat har fordonsindustrin problem med komponentförsörjning och det finns fortsatta flaskhalsar i logistikkedjorna", fortsätter han.
I en tv-intervju med tidningen Dagens industri säger Martin Lindqvist att de ser högre stålpriser under andra kvartalet, men även högre råvarupriser.
– Vi köper in råmaterial och så tar det ett tag innan vi använder det. Därför blir det ungefär ett kvartals lagg när det gäller råvarupriserna, säger han.
Martin Lindqvist fick även svara på hur den ryska militärens belägring och bombning av stålverket Azovstal i ukrainska Mariupol påverkar stålbranschen.
– Det är en fruktansvärd tragedi hela händelsen. Sedan är Azovstal ett av de större stålföretagen i den här delen av världen och det påverkar utbudet, säger Lindqvist.