Minister på besök uppmanar att se över hemberedskapen

När civilminister Ida Karkiainen (S) besökte Nyköping och Oxelösund pratade hon bland annat om Putin, krig och priset på godis med ungdomar på fritidsgården.

Oxelösund 3 mars 2022 16:25

– Om det blir krig här i Sverige, kommer priserna på matvaror och diesel och bensin höjas ännu mer då, frågar Rikardo Sileborn.

– Det kan bli så, att saker blir dyrare, men det är också därför vi inte ska vara beroende av att tanka med diesel eller bensin. Sedan vill vi till exempel inte vara beroende av länder som Ryssland, säger Ida Karkiainen (S).

Den nyblivna civilministern – och före detta fritidsledaren – verkar känna sig hemma på Koordinatens fritidsgård vid Järntorget i Oxelösund under onsdagens besök. Det är det sista stoppet på ett heldagsbesök i Nyköping och Oxelösund som bland annat handlat om beredskapsfrågor, då hon är en av ministrarna som har ansvar för sådant. Frågor som blivit högaktuella med tanke på Rysslands anfall mot Ukraina och Kremls hotfulla ton mot andra länder i Europa.

Ungdomarna frågor om alltfrån hur högt godispriset blir till vad som händer med den planerade skateparken vid Frösängs gärde – till "hur många procents chans det är att det blir krig i Sverige".

– Vi är ganska trygga i Sverige, men vi måste alltid vara på vår vakt såklart. Vi måste alltid vara beredda på att det kan hända saker. Kanske inte att det blir krig, men cyberattacker och sådant, säger Karkiainen.

Turnén var tänkt att göras i alla fall, men nu kom frågorna att handla mer om beredskap.

– Hur är kommunerna beredda på en eventuell kris och hur hanterar länsstyrelsen sitt uppdrag med att samordna och stärka sin beredskap, säger Karkiainen.

Civilministern berättar också att statsledningen är på tårna just nu och att hon hela tiden är beredd att åka tillbaka till Stockholm.

– Jag har försökt att hålla koll på mobilen hela dagen. Det har ju varit extra regeringssammanträden under den gångna veckan. Det är väldigt intensiva dagar.

Hur mycket på tårna tycker du att man ska vara som privatperson?

– Jag tycker att det är viktigt att man har koll på nyheterna, håller sig informerad men också håller sig väldigt angelägen om att det sprids mycket desinformation just nu.

– Man kan läsa MSB:s tips kring hur man kan förbereda sig om det skulle inträffa störningar i samhället – vad ska man ha i sin beredskapslåda helt enkelt. Har man laddat batterier och så, det kan ju också hjälpa så att man känner sig mer trygg. Det är alltid bra att ha ett beredskapstänk oavsett om det är krig eller ej i världen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Lettland

Lettland: Ryssland ägnar sig åt terrorism

Lettland: Ryssland ägnar sig åt terrorism
Danmark

Över 15 miljarder i stöd till Ukraina

Över 15 miljarder i stöd till Ukraina
Ukraina

Nya attacker mot kärnreaktor

Nya attacker mot kärnreaktor
Danmark/Ukraina

Dansk hjälp i utbildning för ukrainska soldater

Dansk hjälp i utbildning för ukrainska soldater
Ukrainakriget

Medlemmar flyr Amnesty efter Ukraina-uttalande

Medlemmar flyr Amnesty efter Ukraina-uttalande
Visa fler