Carina Torstensson, kommunpolis i Oxelösund, förklarar att nätmobbning är en företeelse som eskalerat bland ungdomar i Oxelösund under det senaste året. Nätmobbningen har diskuterats i det lokala nätverk som finns i Oxelösund, där representanter från Breviksskolan, kommunens ungdomsstöd, Svenska kyrkan, fritidsgården på Koordinaten och kommunpolisen träffas var fjärde vecka för att prata om ungdomsläget i kustkommunen.
– Det har bland annat hänt en del kränkande saker på Instagram och Facebook, säger Carina Torstensson.
Katarina Hallberg konstaterar att nätmobbning och digitala kränkningar allmänt ökar i samhället, att det inte är något unikt för Oxelösund. Hon berättar att man på Breviksskolan arbetar mycket aktivt för att motverka nätmobbningen och agerar direkt i varje händelse som dyker upp.
– Ungdomarna tillbringar en stor del av sin tid i skolan och det är viktigt att de mår bra här och kan fokusera på studierna, säger Katarina Hallberg.
Inom nätverksgruppen ville man lyfta frågan om nätmobbning ytterligare och då dök förslaget om en temadag på Breviksskolan upp. Upplägget är att eleverna under skoldagen, under ledning av sina mentorer, jobbar med olika uppgifter kring nätmobbning och även lyssnar på en föreläsning av it-pedagogen Niclas Ottosson.
Dessutom blir det även en föreläsning om nätmobbning på måndagskvällen, dit alla föräldrar i Oxelösund, både de med barn på Breviksskolan och alla övriga, är inbjudna.
– Många föräldrar vet inget eller mycket lite om vad deras ungdomar gör på nätet, säger Marica Sander, ungdomsstödjare vid kommunens socialförvaltning.
Sara Ahlberg, kurator på Breviksskolan, nickar instämmande och nämner den chatfunktion som finns i många dataspel som något som kan leda till nätmobbning.
– I de spelen gömmer sig många bakom ett alias, då är det lätt att slänga i väg något som man inte skulle säga direkt till någon, ansikte mot ansikte.
Katarina Hallberg hoppas att måndagens temadag om nätmobbning ska leda till att många ungdomar och föräldrar pratar mer om hur man hanterar sin närvaro på nätet.
– Det handlar både om hur man framställer sig själv, vilka bilder man lägger ut och vad man säger till andra, säger Katarina Hallberg.
Språkbruket på nätet är en fråga i sig, tillägger Carina Torstensson. Det är ofta ett hårt språk som används, säger hon.