Naturskyddsföreningen är emot skärgårdsbryggorna

Turerna har blivit många kring de utplacerade bryggorna i tillgänglighetsprojektet Oxelö skärgård. Nu har Naturskyddsföreningen i Sörmland överklagat strandskyddsdispenserna för fem bryggor som kommunen nyligen fått godkända.

Bryggbråk.jpg

Bryggbråk.jpg

Foto:

OXELÖSUND2015-07-25 07:00

Det var 2013 som Oxelösunds kommun fick EU-bidrag beviljat av länsstyrelsen för projekt Oxelö skärgård, som syftade till att göra skärgården mer tillgänglig för besökare. Nya bryggor, stigar och skyltar planerades. I slutet av november 2014 gick projekttiden ut och då var allt genomfört och på plats, inklusive åtta nya bryggor.

Bara några veckor efter det att projektet avslutats kom dock ett beslut från en annan enhet på länsstyrelsen som upphävde de strandskyddsdispenser som miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösunds kommun tidigare beviljat för de åtta bryggorna i projektet. Det beslutet motiverades bland annat med att bryggor, och de båtar som lägger till vid dem, påverkar växt- och djurlivet särskilt mycket i oexploaterade områden.

Den enda strandskyddsdispens som länsstyrelsen inte upphävde gällde en förlängning av turbåtsbryggan i Källviken vid Beten.

Oxelösunds kommun överklagade alla sju besluten om upphävda strandskyddsdispenser till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt och fick där gehör för sina argument för fem av de utplacerade bryggorna, vid Högsten, Korsholmen, Stora Äspskär, Lilla Trässö och Ramnö.

Mark- och miljödomstolen backade däremot upp länsstyrelsens beslut att inte bevilja strandskyddsdispenser för två nya bryggor vid Beten, där en placerats i Barrviken och en i Källviken.

I det här läget kliver Naturskyddsföreningen i Sörmland in i handlingen och överklagar de fem strandskyddsdispenser som mark- och miljödomstolen godkände i juni i år. Naturskyddsföreningen hänvisar i sina överklaganden till flera ställen i miljöbalken och skriver bland annat att det saknas en lokaliseringsprövning för bryggorna och att det saknas en utredning om bryggorna uppfyller kraven för att vara ett angeläget allmänt intresse.

Dessutom menar Naturskyddsföreningen att bryggorna kommer att orsaka en negativ påverkan på livsvillkoren för växt- och djurlivet på ett sätt som gör att bryggorna strider mot strandskyddets syften. Naturskyddsföreningen har sökt och fått anstånd med att utveckla grunderna för sina överklaganden till den 9 augusti i år.

Varken Oxelösunds kommun eller länsstyrelsen har överklagat några av mark- och miljödomstolens bryggbeslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om