– Vi höjer priset av två skäl. Dels har vi ökade kostnader för inköpet av värmen från SSAB och ökade kostnader för vår egen drift. Dels förbereder vi oss för livet när vi inte får spillvärme från SSAB längre, säger Oxelö energis vd Lars Larenius.
Oxelösund har Sveriges näst billigaste fjärrvärme efter Luleå, även om man höjt priset 2024. I både Oxelösunds och Luleås fall handlar det om att man får billig spillvärme från SSAB:s anläggningar.
För oxelösundarnas del blir månadskostnaden för en 67 kvadratmeter stor lägenhet 802 kronor, en prisökning med 8 procent jämfört med 2023. Motsvarande månadskostnad för Nyköping 2024 är 1 208 kronor, för Trosa 1 314 kronor. Kostnaden för motsvarande lägenhet i Gnesta är 1 464 kronor, vilket innebär en av Sveriges högsta fjärrvärmekostnader. Rikssnittet är 1 202 kronor per månad.
Uträkningen finns i Nils Holgerssonrapporten, där ett fiktivt lägenhetshus med 67 kvadrat stora lägenheter flyttas runt i Sveriges alla kommuner för att beräkna omkostnader som exempelvis sophämtning, el – och värme. Här har oxelösundarnas omkostnader historiskt sett varit låga, dels på grund av att kommunen är relativt liten och tätbefolkad, men framförallt tack vare billig spillvärme från SSAB. Den sagan tar dock slut snart.
När SSAB ställer om sitt produktionssätt försvinner spillvärmen och istället ska en ledning byggas för att koppla ihop Oxelösunds fjärrvärmenät med kraftvärmeverket i Idbäcken i Nyköping. Dels ska ledningen betalas, dels blir det högre löpande kostnader.
– Jag tror att ledningen kommer att börja byggas sommaren 2025. Det här är ett jätteprojekt som ska upphandlas och vi förbereder det sista inför det nu. Först när det här är gjort vet vi vad det kommer att kosta. Masugnen ska vara igång en bit in i 2027 så jag tror att vår konvertering kommer att ske under det året, säger Lars Larenius.
– Sammanfattningsvis är det här i ett så tidigt skede att jag inte vill göra några utfästelser, men vår ambition är att det ska vara så billigt som möjligt. Vi kommer att stanna kvar på den undre planhalvan.
Att det kommer att kosta mer att hålla bostaden varm är något som många svenskar kommer få erfara. Bland annat har Vattenfall, som driver Idbäcksverket, aviserat att kunderna i Nyköping får en höjning 2025. "För en villa med en årsförbrukning på 20 000 kWh motsvarar det en prisökning på 7,1 procent över året" skriver de i ett brev som gått ut till kunder.
En av de stora fjärrvärmekunderna i Oxelösund är Boda borg.
– Det märks redan att fakturorna är högre. Det är inte jättekännbart än, men jag förstår att det kommer att bli dyrare. Jag antar att vi kommer att få priser som mer liknar de som Nyköpingsborna har, säger Emil Viking som är ägare till Boda borg i Oxelösund.
Hur kommer det här att märkas?
– Det är klart att det kommer att bli dyrare. Det blir såklart mindre prishöjningar som vi får göra, men det blir inga chockpriser, vi följer konjunkturen med allt.
En annan stor fjärrvärmekund i Oxelösund är Esplanadens vandrarhem.
– Vi har 1 500 kvadratmeter totalt och förmodligen kan det här medföra en prishöjning mot våra gäster. Sedan ska vi renovera fönstren och tilläggsisolera. Det är dock lite tidigt att uttala sig om än, vi tog över vandrarhemmet i somras och har inte hunnit få nå någon räkning än, säger Johan Wallheimer som driver vandrarhemmet tillsammans med Jenny Wallheimer.