Nu ska hundratals ton grus ska sopas upp

Johan Rubin, gatuchef i Oxelösunds kommun uppskattar att det ska sopas upp mellan 600 och 800 ton sand från gatorna. Men allt hänger på vädret.

Lars-Åke Strandin sopar bort grus för kommunen. Han brukar sopa parkeringen vid Nyköpings arenor.

Lars-Åke Strandin sopar bort grus för kommunen. Han brukar sopa parkeringen vid Nyköpings arenor.

Foto: Magnus Grimstedt

Oxelösund2021-03-18 09:15

Ännu har inte gatorna sopats i Oxelösund eller Nyköping. Anledningen är det ambivalenta väder som gäckat städerna. Johan Rubin väntar på ett varmare och mer stabilt väder.

– Vi inväntar en tidpunkt att påbörja sopningen. Som kommun har vi ett ansvar att hålla gator och vägar halkbekämpade. Då kan vi först sopa rent när det inte finns någon risk för halka längre, säger Johan Rubin.

Arbetet ska vara färdigt den första maj, men Rubin hoppas att arbetet blir klart tidigare än så. Totalt rör det sig om sju mil gator- och vägar samt fem mil gång- och cykelvägar där parkeringar och allmänna ytor ingår.

– Det är ett omfattande arbete, det är mellan 600 och 800 ton sand som ska sopas upp. Men så fort vädret tillåter det så kommer vi att sätta igång, säger Rubin.

Vad är det optimala vädret?

– Helst tio grader varmt och sol. Den här veckan kommer det vara mycket fuktigt och kalla nätter, vilket gör att det kommer bli halt. Tar vi bort sanden för tidigt kommer risken för personskador öka, vilket vi vill undvika, säger Rubin.

Vad händer med sanden efter sopningen?

– Det har hanterats lite olika genom åren. Nu försöker vi återanvända så mycket som möjligt, det gör vi genom att sikta sanden. Den sand som inte längre kan användas går senare till Björshult för att användas som täckmassa, säger Rubin.

Rubin berättar att det årligen inkommer synpunkter från medborgare som menar att sanden, som i folkmun kallas grus, är för vass och orsakar punktering på cykeldäck.

– Det är inget unikt för Oxelösund. Det måste vara vasst, annars fyller det inte sin funktion, säger Johan Rubin.

Även i Nyköping väntar man på ett mer stabilt väder. Men planerna för att påbörja arbetet är i full gång. 

– Vi har inte börjat ännu. Vi planerar att sätta igång vecka 13. Sedan får vi se hur vädret är, det kan bli tidigare, men också senare, säger Tommy Carlsson, verksamhetschef för gata park och hamn hos tekniska divisionen i Nyköpings kommun.

Återanvänder ni sanden?

– Den tar vi hand om. Vi har tillstånd för att sikta sanden så att den kan användas igen. Stenmjölet, en restprodukt, använder vi till att täcka gångstigar, om det inte är för mycket föroreningar i det.

Han lägger till: 

– Vi räknar med att hålla på ungefär fem veckor, vi ska vara färdiga den sista maj. Det rör sig om cirka 400 ton som ska sopas upp, säger Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!