– Vi håller på att handla upp en extern granskning. Det var tack vare artiklarna i SN tidigare i år som vi fick upp ögonen för det här, säger Agneta Rönn som är ordförande för kommunrevisionen.
Det var 2016 som Kustbostäder sålde tre av sina fastigheter till fastighetsbolaget Sörmlandsporten för 18,1 miljoner kronor. Ett och ett halvt år senare såldes samma fastigheter vidare till fastighetsbolaget Vinterklasen för 15 miljoner kronor mer.
– Vi vill titta på det här för att se om Kustbostäders styrelse har gjort vad de kan för att få ut ett så bra pris som möjligt. Om de har följt sina rutiner och om de i så fall är bra, säger Agneta Rönn.
– Själva priset i sig kan vara svårt att säga om det var fel. Då handlar det ju alltid om vad en köpare är villig att betala vid ett specifikt tillfälle. Men det går att titta på om man följt god praxis när försäljningen gjordes, fortsätter hon.
[fakta nr="1"]
Är det vanligt att kommuner säljer fastigheter för billigt?
– Det kan jag bara spekulera om, men det kan vara så att kommuner är ovana att sälja. Historiskt sett har det inte sålts så mycket, men nu har många kommuner börjat med det, bland annat för att få pengar till att bygga nytt och reparera.
Kommunrevisionen, eller kommunens lekmannarevisorer som de heter när de granskar ett aktiebolag som Kustbostäder, anlitar vanligtvis revisionsföretaget EY. De tackade dock nej den här gången, eftersom de sköter den vanliga granskningen och nu kände att de skulle granska sin egen granskning. Därför har granskningen gått ut på upphandling, då en sådan ofta kostar ganska mycket.
– Det är därför det har tagit lite tid innan vi ens kommit igång. Det känns bäst att göra saker fort och rätt, men nu har vi i alla fall fått in anbud och ska titta på dem, säger Rönn.