Nu ska skyddsrummen ses över i Oxelösund

Oxelösund är en av få kommuner med fler skyddsrumsplatser än invånare. Nu ska många av dem ses över.

Skyddsrummen har, efter att nästan varit bortglömda, blivit aktuella igen. Oxelösund är en av de skyddsrumstätaste kommunerna per capita i Sverige. Här finns fler platser än invånare - vilket är mycket ovanligt.

Skyddsrummen har, efter att nästan varit bortglömda, blivit aktuella igen. Oxelösund är en av de skyddsrumstätaste kommunerna per capita i Sverige. Här finns fler platser än invånare - vilket är mycket ovanligt.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2022-03-09 09:10

En gång i tiden bodde det 15 000 personer i Oxelösund. Samtidigt var staden ett möjligt anfallsmål om kalla kriget skulle ha blivit varmt, med en strategiskt belägen djuphamn och strategiskt viktig industri. Sett i det ljuset är det kanske inte så konstigt att det i dag finns 14 213 skyddsrumsplatser till en befolkning på strax över 12 000 invånare.

– Vi är mitt uppe i arbetet med att se över de skyddsrum vi har. Vi får säkert göra en del åtgärder för att de ska återställas i fullgott skick. Som jag tolkat det kommer vi att stå för den kostnaden. Det kan handla om tätning, luftfilter och att dörrarna fungerar, säger Per Koman Alm som är vd för Kustbostäder.

I dag är skyddsrummen gym, källarförråd och i Peterslundsskolan fall – en undervisningssal. Kustbostäder har hand om många av skyddsrummen i kommunen, men de finns även hos privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

undefined
Peterslundsskolans skyddsrum används som lektionssal i den trångbodda skolan. Andra skyddsrum fungerar som källarförråd eller gym.

Under januari och februari ökade antalet sökningar på MSB:s skyddsrumskarta, där det går att se var man har sina närmaste skyddsrum. Det gjordes 331 000 besök vilket är en ökning med 4 000 procent jämfört med samma period förra året. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och vapenskrammel mot länder som lägger sig i, fick många svenskar att vakna till och börja se över sin egen beredskap – vilket bland annat gjort att Kustbostäder fått ett flertal samtal från hyresgäster som undrat om skyddsrummen.

– Vi har fått lite mail och frågor den senaste tiden. Invånare ringer och är fundersamma, säger Koman 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!